HC10581: Studentkårernas finansiering
Interpellation 2024/25:581 Studentkårernas finansiering
av Lorena Delgado Varas (V)
till Utbildningsminister Johan Pehrson (L)
Sedan kårobligatoriet avskaffades 2010 har studentkårerna förlitat sig på statsbidrag för att kunna fullgöra sitt lagstadgade uppdrag att representera och bevaka studenternas intressen. Det ursprungliga förslaget var att detta bidrag skulle uppgå till 310 kronor per helårsstudent, men det faktiska stödet blev endast knappt 100 kronor per student. Under de senaste åren har bidraget successivt justerats och legat på 55 miljoner kronor årligen mellan 2022 och 2024, vilket motsvarar ca 170 kronor per student.
I regeringens budgetproposition för 2024 anges dock att statsbidraget planeras sänkas till 35 miljoner kronor från och med 2026, vilket innebär en minskning till ca 110 kronor per student. En sådan nedskärning riskerar att kraftigt försvaga studentkårernas förmåga att verka för studentinflytande och en kvalitativ utbildning vid landets högskolor och universitet.
Studentinflytandet är en grundläggande del av den akademiska friheten. Akademisk frihet innebär inte enbart att forskare och lärare ska kunna bedriva sin verksamhet fritt, utan också att studenter har rätt att påverka sin utbildning och studiemiljö. Studentkårerna spelar en central roll i att säkerställa denna balans genom att verka för ett demokratiskt och inkluderande beslutsfattande inom akademin. Att ge studenter reella möjligheter att påverka utbildningens utformning och kvalitet är en förutsättning för att högre utbildning ska präglas av självständighet, nytänkande och långsiktig utveckling.
I en tid där regeringen betonar vikten av forskning och utbildning för Sveriges framtida konkurrenskraft borde studenternas inflytande snarare stärkas än försvagas. Att skära ned på studentkårernas finansiering riskerar inte bara att underminera deras arbete, utan också att skapa en situation där akademiska beslut fattas utan en fullgod representation av dem som faktiskt berörs mest – studenterna.
Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Johan Pehrson:
- Avser ministern och regeringen att fullfölja den kompensation som utlovades 2010 i samband med avskaffandet av kårobligatoriet?
- Hur avser ministern att säkerställa att studentkårerna även fortsättningsvis har tillräckliga resurser för att effektivt kunna utföra sitt uppdrag att bevaka och medverka i utvecklingen av utbildningen och studieförutsättningarna?
- Har ministern och regeringen övervägt alternativa lösningar för att stödja studentkårernas verksamhet och därigenom upprätthålla ett starkt studentinflytande vid landets lärosäten?