HC10577: Olaglig slaktverksamhet i Sverige
Interpellation 2024/25:577 Olaglig slaktverksamhet i Sverige
av Sara Gille (SD)
till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)
Sveriges djurskyddslagstiftning är tydlig: Slakt av djur ska ske på ett sätt som minimerar lidande, och bedövning före slakt är ett grundläggande krav. Trots detta rapporterade TV4-nyheterna nyligen om ett fall i Jönköpings län där en man åtalades och sedermera dömdes för grovt djurplågeri efter att ha halalslaktat fyra får i en källare. Enligt åtalet hade mannen använt en salva avsedd för insektsbett som ”bedövning” innan han skar halsen av djuren. Händelsen uppdagades efter att grannar larmat polisen på grund av djurens plågsamma skrik. (https://www.tv4.se/artikel/1YynSZbJ4iBreeRlgMnU5q/man-halalslaktade-far-i-kaellaren-bedoevade-med-salva-foer-insektsbett)
Detta fall är inte bara ett grovt brott mot djurskyddslagen, utan det väcker också frågor om förekomsten av oregistrerad och olaglig slaktverksamhet i Sverige. Enligt gällande regelverk ska slakt endast ske på godkända anläggningar under tillsyn av Livsmedelsverket, men detta kräver att verksamheten är synlig för myndigheterna. Olaglig slakt som sker i det fördolda innebär inte bara lidande för djuren, utan det utgör även en risk för livsmedelssäkerheten och skadar förtroendet för det svenska livsmedelssystemet.
Det är också bekymmersamt om religiösa eller kulturella motiv används för att rättfärdiga brott mot svensk lag. Alla som vistas i Sverige – oavsett bakgrund – måste följa de lagar och regler som gäller här. Att parallella normsystem får fäste riskerar att undergräva både rättsstaten och det värdegrundade djurskyddet.
Mot denna bakgrund vill jag ställa följande frågor till landsbygdsminister Peter Kullgren:
- Hur bedömer ministern omfattningen av illegal slaktverksamhet i Sverige i dagsläget?
- Avser ministern och regeringen att vidta åtgärder för att förbättra tillsynen och identifiera olagliga slakterier?
- Anser ministern att dagens straffsanktioner för brott mot djurskyddslagen är tillräckliga?
Vilka insatser görs för att öka kunskapen bland allmänheten om vad som är laglig slakt enligt svensk lag?