HC10576: Den humanitära situationen i Kongo och Sveriges syn på handeln med Rwanda
Interpellation 2024/25:576 Den humanitära situationen i Kongo och Sveriges syn på handeln med Rwanda
av Lorena Delgado Varas (V)
till Statsrådet Benjamin Dousa (M)
Den humanitära situationen i Demokratiska republiken Kongo (DRK) är en av de värsta i världen och drabbar en fjärdedel av befolkningen direkt. Miljontals människor är på flykt, och de som drabbas hårdast är kvinnor och barn. FN och internationella människorättsorganisationer har gång på gång rapporterat om systematiska massakrer, etniskt motiverade våldsbrott och sexuellt våld som används som vapen i konflikten. Sjukdomar som kolera och mpox sprids, och många lider av hunger och undernäring.
Rwanda spelar en avgörande roll i konflikten genom sitt stöd till väpnade grupper i östra DRK och sin systematiska plundring av landets naturresurser. Flera FN-rapporter har belyst hur Rwanda, genom sin inblandning i konflikten, exporterar konfliktmineraler som ofta är kopplade till allvarliga människorättsbrott. EU:s och Sveriges handel med Rwanda måste därför granskas noggrant för att säkerställa att vi inte indirekt bidrar till att finansiera våldet och plundringen av Kongos resurser.
Men det internationella ansvaret stannar inte vid Rwanda. Det finns väldokumenterade exempel på hur europeiska företag, direkt eller genom underleverantörer, profiterar på den illegala exploateringen av mineraler från DRK. Genom att köpa mineraler som guld, kobolt och coltan från konfliktområden bidrar dessa företag till att finansiera de väpnade gruppernas fortsatta våld, vilket förvärrar den humanitära katastrofen. Trots olika internationella initiativ finns det fortfarande allvarliga brister i spårbarheten och kontrollen av dessa leveranskedjor.
Sveriges politik måste vara tydlig och konsekvent när det gäller att motverka folkmord, grova människorättsbrott och illegal exploatering av naturresurser, oavsett var det sker. På samma sätt som handelspolitik används för att utöva påtryckningar i andra konflikter bör vi se över såväl vår egen handel som EU:s regler och sanktioner kopplat till dessa frågor.
Med anledning av detta vill jag ställa följande frågor till statsrådet Benjamin Dousa:
- Vilka åtgärder vidtar statsrådet för att säkerställa att EU:s och Sveriges handel med Rwanda inte bidrar till att finansiera väpnade grupper som begår folkmord och grova människorättsbrott i DRK?
- Överväger statsrådet att införa skärpta regler eller sanktioner mot handel med Rwanda, med hänsyn till vad som anförs ovan om landets dokumenterade roll i plundringen av Kongos naturresurser och det pågående våldet i regionen?
- Hur avser statsrådet att verka inom EU för att stärka regelverket kring handel med länder och företag som bidrar till konflikter genom illegal exploatering av naturresurser?
- Vilka konkreta åtgärder vidtar statsrådet för att säkerställa att svenska och europeiska företag inte deltar i, eller indirekt finansierar, konflikter och människorättsbrott i DRK genom sin närvaro och handel med konfliktmineraler?