HC10562: Sveriges handelsrelationer med Israel
Interpellation 2024/25:562 Sveriges handelsrelationer med Israel
av Lorena Delgado Varas (V)
till Statsrådet Benjamin Dousa (M)
Den pågående situationen i Gaza och Israels agerande i konflikten har fått världssamfundet att reagera starkt. Men Sverige lyser med sin frånvaro. Återigen har Israel brutit mot avtalen och eskalerat bombningarna i Gaza, och under en natt mördades över 200 barn. Internationella domstolen i Haag (ICJ) har slagit fast att det finns rimliga skäl att misstänka att Israel begår handlingar som kan utgöra folkmord, vilket är en allvarlig anklagelse med långtgående juridiska och moraliska konsekvenser. Trots detta har Sverige fortsatt samarbeten och handel med Israel, och inga märkbara åtgärder har vidtagits för att följa ICJ:s interimistiska beslut.
Samtidigt har EU haft ett möte inom ramen för associeringsavtalet med Israel, där syftet var att diskutera mänskliga rättigheter och respekten för internationell rätt. Att ha ett associeringsråd med en stat som utför folkmord är i sig något som inte går att acceptera. Dessutom är det så att resultatet av detta möte visade att ingen konkret press utövades på Israel för att förändra dess politik eller agerande. Detta aktualiserar frågan om att handelsavtalen mellan EU, Sverige och Israel faktiskt bidrar till att legitimera och ekonomiskt upprätthålla en stat som just nu står under granskning för folkrättsbrott, där det sedan länge konstaterats krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter.
Sverige har sedan länge betonat vikten av en regelbaserad världsordning och respekten för internationell rätt. Att upprätthålla ett handelsavtal med en stat som misstänks för folkmord riskerar att undergräva denna hållning. Många andra länder har redan vidtagit åtgärder för att ompröva sina ekonomiska relationer med Israel, och Sverige bör följa deras exempel för att säkerställa att vi inte indirekt understöder brott mot mänskligheten.
Med anledning av detta vill jag ställa följande frågor till statsrådet Benjamin Dousa:
- Avser statsrådet att vidta åtgärder för att avbryta eller frysa Sveriges handelsavtal med Israel till dess att landet upphör med sitt agerande, som nu utreds som folkrättsbrott?
- Hur ser statsrådet på resultatet av EU:s associeringsrådsmöte med Israel, och vilka åtgärder anser statsrådet bör vidtas för att skärpa EU:s hållning gentemot Israel?
- På vilket sätt anser statsrådet att Sveriges handelsrelationer med Israel överensstämmer med vår utrikespolitiska hållning om att främja mänskliga rättigheter och respekten för internationell rätt?
- Ser statsrådet någon risk i att svenska företag agerar och samarbetar med en stat som står under granskning för folkrättsbrott?