HC10560: Polisstationen i Hallstavik och den lokala polisnärvaron
Interpellation 2024/25:560 Polisstationen i Hallstavik och den lokala polisnärvaron
av Mathias Tegnér (S)
till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
Enligt ett inriktningsbeslut kommer polisstationen i Hallstavik att läggas ned redan i höst. Detta beslut är mycket olyckligt och riskerar att få allvarliga konsekvenser för tryggheten i området. Det väcker också bredare frågor om den statliga närvaron och tillgången till samhällsservice i mindre orter runt om i landet.
Att känna trygghet i sin vardag är en grundläggande rättighet för alla medborgare. Möjligheten att lita på att polis, ambulans och brandkår finns tillgängliga när de behövs är en del av det sociala kitt som håller vårt samhälle samman. I många delar av Sverige har offentlig service successivt koncentrerats till större städer, vilket har lett till att invånare i mindre orter och på landsbygden ofta hänvisas till avsevärt längre avstånd för att kunna få kontakt med myndigheter. Polisen är ett tydligt exempel på denna utveckling.
Redan i dag saknas i praktiken en kontinuerlig och tillräcklig polisnärvaro i många av landets mindre orter. Konsekvensen har blivit att kommuner i allt högre grad anställer ordningsvakter i försök att kompensera för bristen på poliser och för att upprätthålla ordning och trygghet på lokal nivå. Detta är dock en lösning som varken är långsiktigt hållbar eller en fullgod ersättning för en närvarande polis.
Vi socialdemokrater har under det senaste decenniet drivit på för fler poliser i hela landet, eftersom vi vet att en stark och närvarande polis är en avgörande faktor i kampen mot brottslighet och för att öka tryggheten. Under vår tid i regering nästan fördubblades polisens budget, och målet om 10 000 fler anställda till 2024 ledde till att Sverige nu har fler poliser än någonsin tidigare. Men det räcker inte. För att Polismyndigheten ska kunna utföra sitt uppdrag på bästa sätt måste tillväxten fortsätta. Socialdemokraterna har därför satt ett nytt mål: År 2032 vill vi att Polismyndigheten har 50 000 anställda, varav minst 34 000 ska vara poliser.
För att kunna både klara upp brott och arbeta brottsförebyggande krävs en långsiktig och kontinuerlig närvaro i hela landet. Polisens närvaro kan inte begränsas till storstäder och större tätorter – den måste stärkas även i mindre orter som Hallstavik. En ökad lokal polisnärvaro är avgörande för att polisen ska kunna arbeta proaktivt, identifiera problemområden och skapa relationer med invånarna. Lokal kännedom och starka kontakter med samhället är ofta helt avgörande för att brott ska kunna förebyggas och klaras upp.
Att lägga ned polisstationen i Hallstavik går helt emot dessa ambitioner. Det kommer att leda till längre utryckningstider, sämre möjligheter att anmäla brott och ge information på plats samt en minskad känsla av trygghet bland invånarna. En nedläggning är ett beslut i helt fel riktning och riskerar att förvärra de problem vi redan ser med bristande polisnärvaro i många delar av landet.
I en skriftlig fråga till justitieministern i februari 2025 påtalade jag hur beklaglig nedläggningen av polisstationen i Hallstavik är. I svaret framhålls att ”rikspolischefen har fått ett tydligt förändringsuppdrag av regeringen. En central del i detta handlar om att återupprätta en lokalt synlig och trygghetsskapande polis och en god service till medborgarna. Den inriktningen ligger fast.”
Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande frågor till justitieminister Gunnar Strömmer:
- Avser ministern att vidta några generella åtgärder för att rädda polisstationen i Hallstavik?
- Menar ministern att nedläggningen av polisstationen i Hallstavik ligger i linje med principen att ”återupprätta en lokalt synlig och trygghetsskapande polis”?