HC10558: Arbetslivskriminalitet och kontroller
Interpellation 2024/25:558 Arbetslivskriminalitet och kontroller
av Marie Olsson (S)
till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)
Arbetslivskriminaliteten skördar nya offer hela tiden. Offren är många och av olika sort. Det handlar om människor som far illa, seriösa företag som går omkull och offentliga verksamheter som dräneras på resurser. Det måste inte vara så här.
Det går att vrida av kranen, och det går att strama upp. Skatteverket är i frontlinjen när det gäller att bekämpa arbetslivskriminalitet. Finansminister Elisabeth Svantesson framhåller gärna att det är prioriterat för hennes regering att bekämpa arbetslivskriminaliteten och att Skatteverket har fått mer resurser och bättre verktyg för att intensifiera det arbetet.
Ett sätt att tydligt öka trycket på oseriösa företag som hotar sund konkurrens är att genomföra fler kontroller. Ändå har antalet kontroller stadigt gått ned de senaste åren. I SOU 2024:61 – Effektivare kontrollmöjligheter i systemen rot, rut, grön teknik och personalliggare – framgår att det totala antalet kontroller år 2018 var 13 964 stycken, år 2023 endast 3 449 stycken.
Samma utredning konstaterar: ”Hur regelverket tillämpas i praktiken är avgörande för hur effektivt det är. För att regelverket ska fungera effektivt krävs att kontrollbesök faktiskt genomförs i berörda verksamheter i betydande omfattning. Av statistiken framgår att antalet kontrollbesök har minskat kraftigt de senaste åren. En tydlig nedgång skedde från och med år 2020 till följd av pandemin. Antalet kontrollbesök har därefter inte ökat till de nivåer som rådde åren före pandemin. Redan innan nedgången i antalet kontrollbesök framfördes i samband med Skatteutskottets utvärdering kritik mot att kontrollbesöken var för få och att oseriösa företag inte upptäcks av Skatteverket. För att personalliggare ska vara ett fungerande och effektivt verktyg är det enligt utredningen avgörande att många verksamheter kontrolleras och att kontrollbesök genomförs ofta. Detta var även tanken när krav på personalliggare infördes.”
Givet att Riksrevisionen särskilt varnat för riskerna för svartarbete och skattefusk i samband med högre tak för rot och rut hade det varit rimligt att parallellt utöka antalet kontroller utförda av Skatteverket. Signaler från myndigheten ger dock vid handen att resurserna för att bekämpa arbetslivskriminalitet är begränsade – trots att regeringen hävdar det motsatta – och att den specialisering som somliga medarbetare tidigare hade med inriktning arbetslivskriminalitet inte längre är möjlig i den nya organisationen.
Jag vill därför fråga finansminister Elisabeth Svantesson:
- Vilka åtgärder anser ministern vara mest prioriterade framgent för att bekämpa arbetslivskriminalitet?
- Hur ser ministern på att arbetslivskriminaliteten ökar samtidigt som antalet kontroller utförda av Skatteverket stadigt går nedåt?