HC10555: Bromma flygplats och kostnaden för skattebetalarna
Interpellation 2024/25:555 Bromma flygplats och kostnaden för skattebetalarna
av Kadir Kasirga (S)
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
Dagens Nyheter rapporterade nyligen om ett uppseendeväckande trafikläge på Bromma flygplats. En miljardär och en mops i ett privatplan på väg mot Verbier beskrivs som en representativ bild av dagens flygverksamhet vid flygplatsen, där reguljärflyget i princip har upphört. Under januari och februari i år utgjorde privatflyg nära 90 procent av all trafik från Bromma. Samtidigt upptar flygplatsen 130 hektar attraktiv och samhällsnyttig mark i Stockholm.
Klimatkostnaden för denna verksamhet är hög, samtidigt som vi skattebetalare står för notan. Enligt en promemoria från Stockholms stad (2021) kan det samhällsekonomiska bortfallet uppgå till drygt 1,3 miljarder kronor om Bromma flygplats hålls öppen till 2038 i stället för att marken tas i anspråk för stadsutveckling. Det är resurser som annars skulle kunna användas till investeringar i bostäder, skolor och klimatsmart infrastruktur i vår växande huvudstad.
Trots detta håller regeringen fast vid beslutet att hålla flygplatsen öppen. Det går emot både verkligheten och viljan hos såväl Stockholms stad som Swedavia och Stockholms Handelskammare, som alla är redo att inleda stadsutvecklingen av området.
Jag vill därför ställa följande frågor till statsrådet Andreas Carlson:
1. Hur motiverar statsrådet att Bromma flygplats ska hållas öppen, trots att reguljärflyget i princip har upphört?
2. Hur ser statsrådet på de stora samhällsekonomiska kostnader som skattebetalarna förväntas stå för om flygplatsen hålls öppen till 2038?
3. Avser statsrådet att ompröva beslutet om att hålla Bromma flygplats öppen, med hänsyn till klimat, ekonomi och behovet av bostadsutveckling i Stockholm?