HC10526: Förlängning av det tillfälliga bostadsbidraget
Interpellation 2024/25:526 Förlängning av det tillfälliga bostadsbidraget
av Malte Tängmark Roos (MP)
till Statsrådet Anna Tenje (M)
Under föregående mandatperiod införde den dåvarande regeringen ett tillfälligt tilläggsbidrag till bostadsbidraget riktat till barnfamiljer, med anledning av den ekonomiska situation som barnfamiljer riskerade att hamna i till följd av covid-19-pandemin. Tilläggsbidraget återinfördes under perioden juli–december 2022, med anledning av ökade levnadskostnader till följd av händelserna i Sveriges närområde, och har sedan dess förlängts i flera omgångar. Regeringen beslutade under hösten 2024 att förlänga det tillfälliga bostadsbidraget till och med 30 juni 2025, men sänkte samtidigt nivån på bidraget från 40 procent av det preliminära bostadsbidraget till 25 procent.
Den 18 februari presenterade SCB inflationssiffrorna för januari, som visade att inflationen stigit till 2,2 procent. Framförallt är det stigande hyror och matpriser som bidragit till inflationen, då exempelvis väldigt många hyresvärdar höjt sina hyror extra mycket under januari. Dessa ökade kostnader slår hårdast mot låginkomsttagare, och Swedbank beräknar att arbetslösa, studenter och barnfamiljer i hyresrätt kommer att gå minus ekonomiskt under 2025. Enligt en ny rapport från Hyresgästföreningen var 31 procent av barnfamiljer i hyresrätt tvungna att låna pengar för att klara extra utgifter under december och januari, och 71 procent har behövt ta av sina sparpengar. Denna situation lär försämras när det tillfälliga bostadsbidraget försvinner.
Sedan 2017 har antalet barn som vräks från sina hem ökat för varje år, och enligt nya siffror från Kronofogden vräktes 2024 hela 711 barn från de hem där de bor permanent, växelvis eller umgängesvis med sina föräldrar. Det är en ökning med över 58 procent jämfört med när det tillfälliga bostadsbidraget infördes första gången 2020. Den vanligaste orsaken till vräkningar är att de boende inte har råd med hyran. Än fler har svårt att ha råd med mat och kläder utöver kostnaderna för bostaden.
I sina två senaste granskningar har FN:s barnrättskommitté slagit fast att Sverige inte lever upp till barnkonventionens krav när det gäller barns rätt till bostad. Kommittén skriver bland annat att barn inte ska vräkas på grund av obetalda eller sena hyror och har betonat att staten har ett ansvar för att förhindra vräkningar av barnfamiljer.
Mina frågor till statsrådet Anna Tenje är därför:
- Avser statsrådet och regeringen att förlänga det tillfälliga bostadsbidraget?
- Avser statsrådet och regeringen att genomföra några andra åtgärder för att underlätta för barnfamiljer att klara av att betala sina hyreskostnader?