HC10479: Vikten av folkbildning ur ett beredskapsperspektiv
Interpellation 2024/25:479 Vikten av folkbildning ur ett beredskapsperspektiv
av Jytte Guteland (S)
till Utbildningsminister Johan Pehrson (L)
Neddragningarna av anslagen till studieförbunden fortsätter med budgeten för 2025, och fram till 2026 handlar det om en nedskärning motsvarande en tredjedel av verksamheten. Samtidigt har civilt försvar genom folkbildning visat sig vara ett framgångsrecept i Ukraina. De ständigt pågående angreppen på elsystemet, vattenförsörjningen, vägar, järnvägar, flygfält, bostäder, skolor och sjukhus kräver insatser från hela samhället. Då behövs rejäla förstärkningar av det civila försvaret. Civilförsvar genom folkbildning har som sagt visat sig vara ett framgångsrecept, vilket en rad ukrainska och svenska rektorer och lärare från folkhögskolor skrev om i en svensk dagstidning i början av året.
Även klimatomställningen kräver folkbildning och satsningar på det civila försvaret. Vår tid präglas av allt frekventare extremväder, och behovet av lokal kunskap i omställningen är avgörande för samhällets motståndskraft. Folkbildning fungerar i den bemärkelsen som ett vaccin, som ökar motståndskraften och beredskapen att agera rätt och hållbart såväl i kriser som för att bygga uthålliga samhällen. Därför är tidpunkten för de neddragningar vi nu ser så illa valda.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga utbildningsminister Johan Pehrson:
Hur avser ministern att motverka att neddragningen av anslagen till studieförbunden leder till att den svenska beredskapen att klara kriser minskar?