HC10382: EU och behovet av regelförenklingar
Interpellation 2024/25:382 EU och behovet av regelförenklingar
av Johnny Svedin (SD)
till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)
Läget är akut. EU:s företag har under de senaste åren fått en allt tyngre administrativ börda. Sedan 2019 har unionen infört över 13 000 nya regleringar, medan USA under samma period endast har infört cirka 3 000. Denna explosionsartade regelutveckling har gjort det svårare för europeiska företag att konkurrera globalt och har särskilt drabbat små och medelstora företag, som ofta saknar resurser att hantera det växande regelkrånglet.
Samtidigt ser vi att andra delar av världen rör sig i en helt annan riktning. Medan EU stryper sitt eget näringsliv med omfattande lagstiftning fortsätter USA och Asien att locka till sig företag och investeringar med lättare regelverk och större flexibilitet. Detta är en av förklaringarna till att Europas ekonomiska tillväxt halkar efter USA:s.
Sverigedemokraterna står bakom en politik som gynnar handel, tillväxt och konkurrenskraft, inte en blind tro på att reglering för dess egen skull leder till utveckling. I vår kommittémotion En handelspolitik för tillväxt pekar vi på behovet av en konkurrensöversyn för att säkerställa att svenska företag inte drabbas av onödiga regleringar och konkurrensnackdelar. Sverige bör därför aktivt driva en linje inom EU för att säkerställa att den utlovade regelförenklingen blir verklighet och att svenska företag inte längre tvingas hantera en oproportionerligt tung administrativ börda.
Vi välkomnar det besked Ursula von der Leyen gav om att EU de närmaste åren ska arbeta för vissa regelförenklingar. Kommissionen medger dock endast delvis behovet av regelförenklingar för att stärka konkurrenskraften, och fokus ligger fortsatt på grön omställning och nya fonder utan att säkerställa att politiken som förs inte skadar näringslivet
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari följande:
Hur kommer statsrådet och regeringen att arbeta för att EU i huvudsak inte endast driver frågan om den gröna omställningen, utan även arbetar aktivt för regellättnader för att öka konkurrenskraften för svenska och europeiska företag?