HC10342: Internmoms
Interpellation 2024/25:342 Internmoms
av Marie Olsson (S)
till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)
EU-domstolens förhandsavgörande om internmoms för civilsamhället förväntas meddelas under våren 2026. Skulle EU-domstolen komma fram till en restriktiv tolkning kommer det att kosta civilsamhället många miljoner kronor varje år.
Högsta förvaltningsdomstolen i Sverige har bett EU-domstolen om ett förhandsavgörande gällande internmoms för delade tjänster för organisationer inom civilsamhället. Just detta fall handlar om huruvida Studieförbundet Vuxenskolans riksorganisation ska betala internmoms för delade tjänster eller inte. Studieförbundet Vuxenskolan menar att de inte ska betala internmoms och Skatteverket hävdar att de ska betala. För Studieförbundet Vuxenskolan handlar det om 4 miljoner kronor per år de i sådana fall ska betala i moms för de delade tjänster de har i sin organisation i form av till exempel HR-avdelning och löne- och IT-enhet. Utifrån att varje lokalavdelning inom Studieförbundet Vuxenskolan är en egen juridisk enhet hävdar Skatteverket att det ska betalas internmoms för dessa interna tjänster.
Många organisationer i Sverige är uppbyggda på samma sätt som Studieförbundet Vuxenskolan. Det finns en centralorganisation som har stödfunktioner för de avdelningar eller liknande som finns ute i landet. Dessa centrala stödfunktioner har skapats för att organisationerna lokalt ska kunna ägna sig åt verksamhet och få stöd centralt utifrån behov. De lokala organisationerna är i de flesta fall egna juridiska enheter med egna organisationsnummer.
EU-domstolens förhandsavgörande kommer med största sannolikhet att bli prejudicerande och är därför av stor vikt för civilsamhället i Sverige. Beslutar EU-domstolen enligt Skatteverkets bedömning, att internmoms ska erläggas, kommer det att slå hårt mot många organisationer. Det kommer att flytta pengar från för medborgarna viktiga verksamheter och i stället gå till statskassan. Det kommer exempelvis att bli ännu färre replokaler i Sverige än det redan har blivit på grund av regeringens politik.
När en begäran om förhandsavgörande lämnas in till EU-domstolen erbjuds alla EU-länders regeringar möjligheten att lämna in yttrande. Den svenska regeringen har hittills sagt att man kommer att avstå från att yttra sig och kommer därmed inte att stå upp för det svenska så viktiga civilsamhället.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Elisabeth Svantesson:
- På vilka grunder avstår den svenska regeringen från att yttra sig i en sådan för det svenska civilsamhället principiellt viktig fråga?
- Avser ministern och regeringen att vidta några andra åtgärder för att säkerställa att civilsamhällets organisationer inte ska behöva betala internmoms?