HC10303: Sveriges samarbete med ICC

Interpellation 2024/25:303 Sveriges samarbete med ICC

av Morgan Johansson (S)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Sverige är sedan 2002 anslutet till Internationella brottmålsdomstolen, ICC, vars uppgift bland annat är att lagföra individer misstänkta för olika former av krigsbrott. Det är en viktig institution som syftar till att upprätthålla en regelbaserad världsordning, folkrätt och internationell lag. Alla EU-länder är anslutna till ICC.

Enligt ICC:s stadgar (Romstadgan), artikel 89, är alla medlemsstater skyldiga att samarbeta med ICC när ICC begär att en misstänkt person ska gripas och lagföras. Länder som ratificerat Romfördraget förbinder sig att antingen själva åtala personer som anklagats för de aktuella brotten eller att överlämna dem till domstolen.

ICC utfärdade den 20 november 2024 en arresteringsorder avseende Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, Israels före detta försvarsminister Yoav Gallant samt Hamasledaren Mohammed Deif.

Israel är inte part till Romstadgan och därav inte medlem av ICC. Men 2021 slog en utredning fast att ICC har rätt att pröva frågan om krigsbrott mot palestinier eftersom det räcker med att den ena parten i en konflikt har accepterat ICC:s mandat. Palestina är part till Romstadgan sedan 2015, och ICC:s åklagare kan därför bedriva utredningar i Västbanken, Gaza och östra Jerusalem.

I den efterföljande diskussionen meddelade så gott som alla ICC-medlemsländer att man tänkte följa domstolens begäran om det skulle bli aktuellt, i enlighet med åtagandena i Romstadgan. Ett medlemsland, Ungern, deklarerade emellertid att man inte tänkte göra det, utan man bjöd till och med in Netanyahu till Ungern som en protest mot beslutet.

Det är naturligtvis svårt att förstå hur Ungern ska kunna fortsätta att vara med i ICC om man inte följer de stadgar som man själv skrivit under.

Men tyvärr svävade också den svenska regeringen i sina svar på frågan om Sverige skulle gripa och lämna ut Netanyahu, om det skulle bli aktuellt. I sin inledande kommentar svarade utrikesministern bara att Sverige ”stödjer domstolens viktiga arbete och värnar dess självständighet och integritet”.

På efterföljande frågor om Sverige skulle gripa och lämna ut Netanyahu om det blev aktuellt svarade utrikesministern undvikande och menade att hon inte kunde föregripa en eventuell beredning. Det var uppseendeväckande svagt och tolkades av omvärlden som att Sverige inte fullt ut står bakom ICC och de svenska åtagandena enligt Romstadgan. Det är mycket olyckligt.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

 

  1. Anser ministern att Sverige, om det blir aktuellt, är skyldigt att gripa och lämna ut Benjamin Netanyahu och andra som ICC utfärdat en arresteringsorder på?
  2. På vilket sätt avser ministern att klargöra Sveriges åtaganden i denna fråga gentemot ICC?
  3. På vilket sätt avser ministern i övrigt att arbeta för att stärka ICC:s ställning?