HC1028: Vräkningar av barn
Interpellation 2024/25:28 Vräkningar av barn
av Ida Ekeroth Clausson (S)
till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)
Vi är halvvägs in i mandatperioden och det går inte bra för Sverige. Vi ser hur gängvåldet kryper nedåt i åldrarna, vi befinner oss i en nationell sjukvårdskris och vi har den högsta arbetslösheten på tio år. Sveriges rekordhöga inflation har gjort alla svenskar fattigare. Hårdast har det märkts hos familjer med små marginaler. När föräldrarnas pengar tar slut är det barnen som drabbas, barn som inte längre kan fortsätta med fritidsaktiviteter när alla pengar behövs för att få mat på bordet. Sverige har den största barnfattigdomen i Norden, och Röda korset har fyrdubblat sina matudelningar till utsatta familjer som inte har råd med mat. Regeringen har svikit dessa familjer.
Under de senaste två åren har jag ställt flera interpellationer till finansministern om hur hon arbetar för att förebygga överskuldsättning. Svaren lät välmenande men saknade konkreta besked om vad hon och regeringen avser att göra. Nu har det hunnit bli höst och ett nytt riksmöte, men det kommer fortfarande nya tidningsrubriker om ökade skulder i samhället. En följd av den ekonomiska kris som drabbat många familjer är att antalet vräkningar har ökat med 26 procent på två år. Det är djupt oroande att antalet barn som berörs av vräkningar ligger kvar på så hög nivå. Varje barn som drabbas av en vräkning befinner sig i en mycket utsatt situation, oavsett om de bor på heltid eller deltid hos den förälder som blir vräkt. Förutom det personliga lidandet får det stora ekonomiska konsekvenser för samhället varje gång någon vräks.
Socialdemokraterna har föreslagit en skuldakut för att stötta hushållen genom krisen. I förslaget ingick tuffare tag mot kreditgivningsföretag, att införa ett nationellt skuldregister, statligt startlån för unga och en satsning på konsumentvägledning. Detta röstades dock ned. Vi tycker även att staten ska ta ett större grepp om den statliga banken SBAB för att öka konkurrensen och gynna bolånetagarna, men det har SD-regeringen inte gjort.
Nu är vi i ett läge där det krävs en aktiv finanspolitik och inte en regering som sitter på sina händer. Det går faktiskt att stötta hushållen i stället för att sänka skatten för höginkomsttagare.
Med anledning av att problemen kring överskuldsättning fortsätter att öka samtidigt som åtgärder från regeringen alltjämt saknas vill jag fråga finansminister Elisabeth Svantesson:
- Vad gör ministern och regeringen för att inte privatpersoners skulder ska öka ytterligare hos Kronofogden?
- Avser ministern att vidta några andra åtgärder inom sitt ansvarsområde för att minska antalet vräkningar som berör barn?