HC10271: Nya affärsmodeller för skogen
Interpellation 2024/25:271 Nya affärsmodeller för skogen
av Rebecka Le Moine (MP)
till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)
Lönsamheten för Sveriges skogsägare har länge varit dålig. Under perioden 2011–2017 var skogsbruket den bransch där flest enskilda firmor gick med underskott, hela 60 procent, och färst med överskott, endast 20 procent.
Dagens skogsbruk har också stora hållbarhetsproblem. Skogen binder mindre kol i en tid då kolsänkan blir allt viktigare, och måttligare avverkning och ändrade bruksformer har pekats ut som särskilt viktiga för att öka skogens klimatnytta. Skogsbruket är också en av de främsta orsakerna till att listan på rödlistade arter blir allt längre.
Det behövs alternativ till dagens skogsbruk. Naturnära och hyggesfritt skogsbruk är ett sådant alternativ, och det har visat sig ge en bättre balans mellan skogens olika nyttor – sociala, ekologiska och ekonomiska – samtidigt som det är lönsamt för skogsägaren. Bio- och kolkrediter är ett annat möjligt verktyg.
Jag vill därför fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:
- Hur tänker ministern agera för att säkerställa att skogsägare i Sverige blir bland de med bäst lönsamhet i EU?
- Vad gör ministern här och nu för att ställa om skogsbruket till ett naturnära, hyggesfritt och lönsamt skogsbruk?
- På vilket sätt tänker ministern att skogsägare med stora kolförråd ska gynnas av sitt bidrag till klimatarbetet?
- Hur verkar ministern för att införa så kallade bio- och kolkrediter till Sveriges skogsägare, så att den som bidrar till att skydda skogen får en extra inkomst av detta arbete?