HC10258: Åtgärder för att stärka bostadsbyggandet och byggbranschen

Interpellation 2024/25:258 Åtgärder för att stärka bostadsbyggandet och byggbranschen

av Leif Nysmed (S)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Ulf Kristersson talade i samband med regeringsförklaringen om att ”det ljusnar i horisonten”. När det gäller bostadsförsörjning, bostadsbyggande och arbetsmarknadsläget för landets byggnadsarbetare, bygglärlingar och arkitekter med flera kan ljuset i horisonten möjligen vara mest en hägring. Endast cirka 10 procent av Stockholms byggelever fick en lärlingsanställning efter slutfört byggprogram i våras. Byggprojekt har avstannat runt om i huvudstadsregionen, där det långsiktiga behovet av nya bostäder är som störst och där en mycket viktig del av Sveriges ekonomiska utveckling sker. Inte minst Stockholms Handelskammare har med eftertryck varnat för att näringslivets utveckling hämmas av fallande bostadsbyggande, och det är väl känt att den offentliga sektorns personalförsörjning försvåras av bostadsbrist och höga prisnivåer. Den tilltagande bostadsbristens många aspekter djupnar givetvis när byggtakten tillåts falla så här dramatiskt i ränteuppgångens kölvatten.

Regeringen har trots samfällda varningsrop från bostadssektorn, och från oss i den politiska oppositionen, vidtagit mycket få, och minimala, åtgärder för att möta den akuta byggkrisen. Vallöften från partier i regeringsunderlaget har gömts i utredningar, och i andra viktiga frågor har utredningar i stället lagts ned. Mycket få konkreta reformer har genomförts så här två år in i mandatperioden. Den mest omfattande reformen måste ändå sägas vara att investeringsstödet för byggande av hyresrätter och studentbostäder med lägre hyresnivå abrupt avvecklades i förtid. Och det är en åtgärd som minskar bostadsbyggandet kraftigt. Vi socialdemokrater ser detta som två förlorade år för bostadsförsörjningen och för bostadsbyggandets viktiga roll i hela samhället. Det låga bostadsbyggandet är en viktig förklaring till Sveriges svaga bnp-utveckling, som ju placerar landet i Europas bottenskikt.

Regeringen och ansvarig minister har vid upprepade tillfällen strukit under att han arbetar med så kallade strukturella reformer och avvisat vad han beskriver som ”kostsamma subventioner”. Alldeles nyligen har regeringen dock för första gången under mandatperioden aviserat just en form av subvention till bostadsbyggande, men då endast riktat till ett fåtal orter i norra Sverige.

Mot den bakgrunden frågar jag statsrådet Andreas Carlson:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att stärka bostadsbyggandet och byggbranschen och säkra kompetensförsörjningen också i Stockholmsregionen, och om inte, varför?