HC10238: Risk för legalisering av barnäktenskap i Irak

Interpellation 2024/25:238 Risk för legalisering av barnäktenskap i Irak

av Lotta Johnsson Fornarve (V)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Iraks parlament överväger en lagändring för att ge religiösa råd kontroll över frågor som rör äktenskap och arv, i stället för att dessa ska regleras av statliga lagar. Detta kan allvarligt inverka på grundläggande mänskliga rättigheter, särskilt för kvinnor och flickor.

Lagändringen som övervägs innebär bland annat att det skulle bli lagligt att tillåta barnäktenskap och möjliggöra att flickor så unga som nio år gifts bort. Det är ett tydligt brott mot Barnkonventionen och barns självklara rätt att få vara just barn.

Inga barn ska tvingas gifta sig. När unga flickor och barn tvingas in i äktenskap berövas de sin utbildning, och risken för sexuella och fysiska övergrepp ökar dramatiskt. Tidiga graviditeter blir ofta en följd med fara för deras liv och hälsa. De lagändringar som nu är på väg att gå igenom i Irak skulle öppna dörren för att legalisera oregistrerade äktenskap, som är ett sätt att kringgå dagens lagar mot barnäktenskap. Det betyder att vuxna män som ingått sådana äktenskap och imamer som genomfört dem inte kan straffas.

I dag måste alla giftermål ske via domstol för att hindra tvångsgifte eller religiösa giftermål. Alla som gifter sig måste registrera sig i domstol hos en domare. Den lagändring som nu diskuteras vill ge makten över giftermål till religiösa ledare och imamer. De fem islamistiska grupperna i Irak har olika åldersgränser för att gifta sig. Det rör sig om att de kan tillåta giftermål med flickor mellan 9 och 17 år. Irak måste värna och skydda flickors och kvinnors rättigheter, inte ta ifrån dem de rättigheter de har.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

 

  1. Vad gör ministern för att lyfta frågan om barnäktenskap med mera med anledning av det lagändringsförslag som beskrivs ovan?
  2. Avser ministern att kalla upp Iraks ambassadör för att protestera mot planerna på att införa en lagändring som skulle ge religiösa råd kontroll över frågor som rör äktenskap och arv, i stället för att dessa ska regleras av statliga lagar?
  3. Avser ministern att för Sveriges räkning agera i internationella organ som EU och FN för att förhindra att Irak inför en lagstiftning som skulle ge religiösa råd kontroll över frågor som rör äktenskap och arv, i stället för att dessa ska regleras av statliga lagar?