HC10229: Diskriminering av afrosvenska elever i skolan

Interpellation 2024/25:229 Diskriminering av afrosvenska elever i skolan

av Daniel Riazat (V)

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Trakasserier och diskriminering är ett stort samhällsproblem, och vissa grupper är mer utsatta än andra. Enligt Diskrimineringsombudsmannens rapport Förekomst av diskriminering 2024 upplever många afrosvenska elever att de blir utsatta för etnisk diskriminering och trakasserier i skolan. Vidare framgår att skolpersonal antingen inte ser trakasserierna eller väljer att inte se dem, alternativt inte gör något för att stoppa dem. För Vänsterpartiet är detta oacceptabelt.

Som DO skriver kan utsatthet för diskriminering få direkta konsekvenser för elevernas lärande och betyg men också bidra till en minskad lust att studera eller möjlighet att över huvud taget komma till skolan. Detta påverkar i sin tur de utsatta eleverna på lång sikt, eftersom skolgången är mycket viktig för deras framtid.

Enligt DO kom det under tidsperioden 2020–2023 in 514 anmälningar till DO om diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet och som rör skolan. Av de anmälningar om diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet i skolan som kom in till DO 2020–2023 handlar över 20 procent om diskriminering av afrosvenska elever.

Flera av exemplen som DO lyfter i sin rapport visar på en allvarlig situation för afrosvenska elever. Det handlar om allt från att afrosvenska elever som utsätts för trakasserier blir uppmanade att undvika dem som utsätter dem för trakasserierna till att skolpersonalen dömer ut elevens framtidsutsikter med hänvisning till elevens hudfärg.

Vänsterpartiet har länge kritiserat ordningen där kränkningar i skolan baserade på någon av diskrimineringsgrunderna hanteras av DO medan övriga kränkningar hanteras av Skolinspektionen. Vi menar att Skolverket bör få i uppdrag att ta fram en konkret handlingsplan gällande skolors arbete mot rasism och att Skolinspektionen bör få i uppdrag att följa upp skolornas arbete mot rasism som en del av det ordinarie inspektionsuppdraget.

För Vänsterpartiet är det uppenbart att mer behöver göras för att komma till rätta med situationen i svenska skolan.

Min fråga till statsrådet Lotta Edholm är därför:

 

Vilka skolpolitiska åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av de uppgifter som framkommit om skolan i Diskrimineringsombudsmannens rapport om förekomsten av diskriminering?