HC10207: Brister i hanteringen av asbest
Interpellation 2024/25:207 Brister i hanteringen av asbest
av Johanna Haraldsson (S)
till Statsrådet Paulina Brandberg (L)
Användningen av asbest är totalförbjuden i Sverige sedan 1982. Trots detta riskerar arbetstagare att exponeras för det livsfarliga mineralet när äldre byggnader rivs eller renoveras. Vi har strikta regler för hur asbest ska hanteras för att skydda människor från de hälsorisker som uppstår när asbestfibrer frigörs och sprids som damm. Att andas in asbestdamm kan orsaka allvarliga skador på lungorna och leder till livshotande sjukdomar som cancer. Enligt Arbetsmiljöverkets beräkningar dör ungefär 270 personer varje år i Sverige som en följd av att ha exponerats för asbest under sitt arbetsliv.
Under den gångna veckan har Sveriges Radio Ekot rapporterat om allvarliga brister på arbetsplatser där asbest förekommer. Enligt deras rapportering kritiserade Arbetsmiljöverket under förra året över 200 asbestrivningar för att de inte följde gällande regler. Säkerhetsbrister har upptäckts hos både stora och små företag – brister som innebär betydande risker för arbetarnas hälsa, med potentiellt livslånga konsekvenser.
Ett nytt asbestdirektiv från EU har nyligen trätt i kraft, vilket öppnar upp möjligheter att skärpa reglerna och ställa högre krav på skydd och säkerhet i Sverige.
Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande frågor till statsrådet Paulina Brandberg:
- Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att säkerställa att reglerna för hantering av asbest efterlevs?
- Vilka initiativ planeras för att säkerställa att arbetstagare som kan exponeras för asbest får rätt utbildning och skyddsutrustning?
- Vilka regelskärpningar planerar statsrådet och regeringen för i samband med implementeringen av det nya asbestdirektivet?