HC10187: Informationsplikten
Interpellation 2024/25:187 Informationsplikten
av Jonny Cato (C)
till Statsrådet Johan Forssell (M)
Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över om en angiverilag ska införas och vilka yrken som då ska omfattas. Inga yrken är på förhand undantagna. Utredningen ska dessutom se över om det ska införas ett straffansvar för den som inte rapporterar en papperslös person.
Utredningen om angiverilagen visar att regeringen inte har några röda linjer alls – de enorma konsekvenser som lagen skulle få för tilliten i vårt samhälle tycks inte spela någon roll.
Yrkesgrupp efter yrkesgrupp har lyft fram att en angiverilag skulle få förödande konsekvenser för deras möjlighet att bygga tillit mellan sig och patienterna eller eleverna. De menar också att de konsekvenser som lagen skulle få för hela vårt samhälle över huvud taget inte står i proportion till vad man har att vinna på lagen. Det finns dessutom ett flertal andra åtgärder som skulle skapa mindre skada och vara mer effektiva. Läkare måste få vara läkare och lärare måste få vara lärare, inte gränspoliser.
Skuggsamhället i Sverige är ett stort problem och Centerpartiet står bakom många olika förslag för att se till att personer som inte har rätt att vistas i Sverige återvänder till sitt hemland. Men angiverilagen kommer inte att lösa problemet. Det kommer dessutom att bli praktiskt omöjligt för många att ta reda på om en person är papperslös förutsatt att personen inte berättar det på egen hand. Förslaget riskerar dessutom att urholka tilliten och förändra hela vårt samhälle.
Barnkonventionen är svensk lag, och svensk lagstiftning ska inte göra föräldrar rädda för att skicka sin son eller dotter till skolan för att få den utbildning barnet har rätt till. Det vore dessutom mycket olyckligt om lagstiftningen resulterade i att en förälder behöver väga in risken att bli angiven när man behöver söka sjukvård för sin son eller dotter.
En ansvarsfull regering måste kunna agera och backa när det har blivit fel. Samtidigt finns nu en stor oro över att detta är ett steg på vägen mot ett angiverisamhälle, där förtroendet för andra människor och för samhället undermineras.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till statsrådet Johan Forsell:
- Kommer skol- och sjukvårdspersonal att undantas från informationsplikten?
- Avser statsrådet att vidta åtgärder inom sitt ansvarsområde för att minska den oro som nu sprider sig över hela landet hos bland annat skol- och sjukvårdspersonal?
- Är statsrådets och regeringens avsikt att informationsplikten även ska gälla medarbetare hos fristående aktörer?
- Avser statsrådet, inom sitt ansvarsområde, och regeringen att vidta åtgärder för att föräldrar ska våga söka akutsjukvård för sina barn utan rädsla för angiveri?