HC10146: Hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning
Interpellation 2024/25:146 Hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning
av Anna Vikström (S)
till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)
Nationella vårdkompetensrådet lämnade sin slutredovisning, Nationell plan för kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården, i maj 2024. Rådet lämnade även del- och slutrapporter om kompetensförsörjning inom primärvården 2022, om kompetensförsörjning av barnmorskor i förlossningsvården och en ny sjuksköterskeroll för att stärka kompetensen i den nära vården 2023 samt två delrapporter om den nationella planen 2023.
Det är fortfarande oklart om regeringen har vidtagit några åtgärder som Nationella vårdkompetensrådet har föreslagit och i så fall vilka. Jag har skrivit flera frågor till statsrådet tidigare för att försöka få svar på den frågan. Statsrådet har svarat med att hänvisa till den kommande nationella planen från rådet. Men när rådet kom med sin nationella plan i maj lade regeringen genast ett nytt uppdrag till rådet, som nu ska redovisas den 28 februari 2025.
Både den nationella planen och tidigare delrapporter innehåller förslag på ett antal insatser som riktar sig till regeringen.
Det har länge varit tydligt att det behöver vidtas åtgärder för vårdens långsiktiga kompetensförsörjning, och det var också ett skäl till att den förra regeringen tillsatte Nationella vårdkompetensrådet. Det som inträffat sedan dess är att regioner och andra vårdgivare på grund av den svåra ekonomiska situationen i sjukvårdskrisens spår har minskat på sin personal, i vissa regioner varslat personal och till och med sagt upp vårdpersonal. Hittills i år har 4 570 personer varslats inom vård och omsorg. Vi är nu i den absurda situationen att samtidigt som hälso- och sjukvården och omsorgen har stora personalbehov varslas och minskas vårdpersonal i tusental i regionerna trots att de behövs i vården. Det sker personalneddragningar som leder till arbetslöshet bland i grunden eftertraktade yrkesgrupper, något som vi vet långsiktigt påverkar arbetsmiljön och attraktiviteten hos arbetsgivare.
Mina frågor till statsrådet Acko Ankarberg Johansson är:
- Har regeringens uppdrag till Nationella vårdkompetensrådet förändrats, eller kommer det att förändras, med anledning av ovan beskrivna varsel och neddragningar av personal och deras effekter på den långsiktiga kompetensförsörjningen?
- Har statsrådet och regeringen genomfört några åtgärder som Nationella vårdkompetensrådet har föreslagit till regeringen hittills i delrapporter, slutrapporter eller den nationella planen?
- Vilka åtgärder som Nationella vårdkompetensrådet har föreslagit till regeringen kommer statsrådet och regeringen att genomföra?
- Vilka övriga åtgärder kommer statsrådet att vidta för att stärka det nationella åtagandet för hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning?