HC10133: Rätt till tolk i vården
Interpellation 2024/25:133 Rätt till tolk i vården
av Christofer Bergenblock (C)
till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)
En av Tidöavtalets allra mest kritiserade punkter har varit den om att begränsa rätten till tolk för både personer med uppehållstillstånd och personer med svenskt medborgarskap. Allra störst har kritiken varit från läkare och sjuksköterskor eftersom man ser att ett genomförande hotar både patientsäkerheten och arbetsmiljön. Fram tills nu har regeringen inte tillsatt någon utredning, sannolikt eftersom man väntat på utslaget i rättsprocessen kring försöket från det högerkonservativa styret i Region Blekinge om att införa en sådan avgift.
Nu har Förvaltningsrätten i Växjö underkänt Region Blekinges beslut eftersom det strider mot hälso- och sjukvårdslagen. Det finns helt enkelt inget lagstöd för att införa en sådan avgift. Även om förvaltningsrätten inte prövade frågan utifrån lagstiftningens portalparagraf om rätten till jämlik vård så är det mer än sannolikt att förslaget hade underkänts även av den anledningen. Införandet av en tolkavgift innebär ju de facto att vård inte längre ska ges på jämlika villkor.
När nuvarande lagstiftning alltså inte tillåter införandet av tolkavgift ökar risken för att regeringen nu kommer att tillsätta en utredning i syfte att föreslå förändringar i hälso- och sjukvårdslagen. Sannolikt behöver man både skriva in rätten att ta ut den formen av avgifter och skrota den nuvarande skrivningen om rätten till ”vård på lika villkor för hela befolkningen”.
Mina frågor till statsrådet Acko Ankarberg Johansson är därför:
- Avser statsrådet att gå vidare med förslaget om att ta ut avgift för tolk inom vården?
- Vilka konsekvenser bedömer statsrådet att ett införande av tolkavgifter riskerar att få för patienter och personal i vården, och avser statsrådet att vidta några åtgärder utifrån sin bedömning?