HC10124: Tillgång till företagshälsovård

Interpellation 2024/25:124 Tillgång till företagshälsovård

av Johanna Haraldsson (S)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Utmaningarna på svenska arbetsplatser är betydande, med ett ökande antal arbetsplatsolyckor och stressrelaterade arbetssjukdomar. För att hantera problemen krävs ett systematiskt förebyggande arbetsmiljöarbete i samverkan med de anställda, på alla arbetsplatser, något som arbetsgivaren är skyldig att genomföra. 

För att skapa hälsosamma arbetsplatser behövs många gånger expertkunskap som företag och offentliga arbetsgivare inte själva besitter. I det avseendet spelar företagshälsovården en viktig roll. Arbetsgivaren är enligt lag skyldig att säkerställa att företagshälsovård finns tillgänglig och är anpassad utifrån de specifika arbetsförhållandena på arbetsplatsen.

Tillgången till företagshälsovård varierar stort, och endast 60 procent av sysselsatta i Sverige har enligt Arbetsmiljöverket tillgång till företagshälsovård genom sin arbetsgivare.

Ett hinder för att fler ska kunna få tillgång till företagshälsovård är de stora problem som branschen har med kompetensförsörjningen. Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) har slagit fast att det finns ett stort behov av utbildningar för samtliga yrkeskategorier inom företagshälsovården och akuta behov av utbildningar för arbetsmiljöingenjörer och företagsläkare. Av drygt 1 100 läkare är närmare 900 över 65 år.

Alltsedan Arbetslivsinstitutet, som tidigare hade ansvar för och anordnade utbildningar för branschen, lades ned (2007) har kompetensförsörjningsproblematiken vuxit. Ansvaret splittrades upp på olika utbildningsaktörer, och planering och samordning av de olika utbildningarna försvann. Problematiken med de stora behoven inom företagshälsovården har länge uppmärksammats, och Mynak har fått ett antal uppdrag kopplat till frågan. Myndigheten har i sin rapport "Samordna företagshälsovårdens kompetensförsörjning avseende läkare" föreslagit att en myndighet ges huvudansvaret för utbildningen och dess finansiering, något som saknas i dagsläget.

Ytterligare en åtgärd finns inom räckhåll för att öka tillgången på företagshälsovård på arbetsplatserna. Utredningen "Steg framåt, med arbetsmiljön i fokus" (SOU 2022:45) föreslår ett förtydligande i arbetsmiljölagen för att se till att arbetsgivare använder företagshälsovård i det förebyggande arbetsmiljöarbetet i större utsträckning.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Paulina Brandberg:

 

  1. Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa en hållbar kompetensförsörjning för företagshälsovården?
  2. Planerar statsrådet att gå vidare med förslagen i Mynaks rapport "Samordna företagshälsovårdens kompetensförsörjning avseende läkare" och ge en myndighet ansvaret för utbildningen för företagsläkare och dess finansiering?
  3. Vilka initiativ tänker statsrådet ta för att öka användningen av företagshälsovård i det förebyggande arbetsmiljöarbetet och tillgången till företagshälsovård på våra arbetsplatser?