HC02964: Grönt byggande Uppsala–Enköping
2024/25:964
av Lina Nordquist (L) och Jacob Risberg (MP)
Grönt byggande Uppsala–Enköping
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga en översyn av samhällsnytta, arbetspendling, regionförstoring och klimateffekterna av en järnvägslänk mellan Uppsala och Enköping och tillkännager detta för regeringen.
Järnväg är en central och självklar del av det gröna samhällsbygget. Tåg erbjuder också ett snabbt och bekvämt alternativ för arbetspendling.
Varje dag pendlar cirka 4 000 personer mellan Uppsala, Enköping och Västerås. Det tar idag längre tid att resa den kortare sträckan Enköping–Uppsala än den längre sträckan Enköping–Stockholm. Järnväg mellan Uppsala och Enköping skulle länka samman Uppsala läns två största kommuner samt korta restiderna Uppsala–Enköping–Västerås och mellan norra Sverige och västra och sydvästra Sverige. En tydlig koppling finns också till den storregionala och nationella tågtrafiken i stråket Stockholm–Oslo.
Tågresor och tågpendling är klimatvänner och underlättar för vardagspussel, miljö, företagande och framväxt av kunskap. Även jämfört med biogasbussar är ett tågs klimatpåverkan närmast obefintlig. Bara busspendlingen mellan Uppsala och Enköping ger i dag utsläpp motsvarande många varv runt jorden med en stadsjeep. Det behöver utredas vilken klimateffekt en drygt fyra mil lång järnvägssträcka mellan Uppsala och Enköping skulle innebära.
Klimatet är den stora vinnaren, men den saknade länken skulle också minska restiden, underlätta varutransporter och ge näringslivet, lärosäten och välfärden en större pool av arbetskraft. En utbyggd järnvägsinfrastruktur just mellan Enköping och Uppsala skulle gynna människor inom ett stort geografiskt område. Många av de tusentals personer som varje dag arbetspendlar mellan Uppsala, Enköping och Västerås tar idag bilen för att vinna tid.
En järnvägslänk skulle underlätta resor mellan Västerås- och Uppsalaregionerna, från Värmland och stora delar av Mälardalen till Arlanda och därmed världen. Ny järnväg skulle dessutom avlasta Stockholms central från trafikanter som inte ska resa till just Stockholm.
Denna drygt fyra mil långa järnvägssträcka skulle ge stora vinster på många sätt. Aroslänken skulle bli en länk för kunskap, klimat, företagande, stärkt välfärd och ett enklare livspussel. Dess effekter på samhällsnytta, arbetspendling, regionförstoring och klimatet behöver därför studeras närmare.
Lina Nordquist (L) |
Jacob Risberg (MP) |