HC02960: Sveriges förberedelser inför Fehmarn Bält-tunneln

Motion till riksdagen
2024/25:960
av Stina Larsson (C)

Sveriges förberedelser inför Fehmarn Bält-tunneln


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om Sveriges förberedelser inför Fehmarn Bält-tunneln och tillkännager detta för regeringen.

Fehmarn Bält-tunneln, som planeras att stå klar 2029, är ett banbrytande infrastrukturprojekt som syftar till att förbinda Danmark och Tyskland via en undervattenstunnel under Östersjön. Tunneln kommer att skapa en effektiv transportlänk mellan Skandinavien och Centraleuropa och har potential att generera betydande ekonomiska, logistiska och miljömässiga vinster för Sverige. Trots att Fehmarn Bält-tunneln inte direkt går genom Sverige kommer projektet indirekt att påverka svenska transporter, handel och internationellt samarbete.

För att Sverige ska kunna dra nytta av de möjligheter som tunneln innebär är det av stor vikt att förberedelser sker tidigt. Genom att uppmuntra och samordna insatser på regional och lokal nivå samt främja privata initiativ kan Sverige stärka sin konkurrenskraft och säkerställa att vi står redo att möta den ökade efterfrågan på transporter och logistiklösningar.

Regeringen bör uppmuntra och underlätta samverkan mellan regioner, kommuner och näringsliv i södra Sverige för att planera och genomföra de infrastrukturella och logistiska förbättringar som krävs för att anpassa sig till Fehmarn Bält-tunneln.

Regeringen bör fortsätta att utveckla och stärka samarbetet med Danmark och Tyskland genom befintliga internationella och nordiska samarbetsorganisationer. Genom att intensifiera politisk och strategisk dialog på både europeisk och nordisk nivå kan Sverige aktivt bidra till en smidig integrering av transportinfrastrukturen.

För att Sverige ska kunna dra nytta av den nya förbindelsen krävs en rad åtgärder i transportinfrastrukturen. Flaskhalsar och kapacitetsbrister i järnvägssystemet bidrar redan idag till minskad trafik i järnvägsnätet. Detta behöver svenska berörda myndigheter identifiera och åtgärda för att infrastrukturen ska fungera. Här har Trafikverket ett stort ansvar i det fortsatta arbetet.

 

 

 

Stina Larsson (C)