HC02343: Behovsprövning av arbetskraftsinvandring från tredjeland
2024/25:343
av Leif Nysmed och Lars Mejern Larsson (båda S)
Behovsprövning av arbetskraftsinvandring från tredjeland
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovsprövning av arbetskraftsinvandring och tillkännager detta för regeringen.
Behovsprövningen som arbetsmarknadens parter tillsammans med Arbetsförmedlingen gjorde gällande arbetskraftsinvandring togs bort genom en överenskommelse mellan MP och alliansregeringen 2008. Den tog bort regleringarna för arbetskraftsimport för personer utanför EU och gav arbetsgivarna trumf på hand. De fick bedöma behovet av arbetskraft till villkor, långt under kollektivavtalens nivåer.
Vi ser nu hur löne- och villkorsdumpning och ren förslumning växer på arbetsmarknaden. Kriminella ligor drar nytta av det kaos som uppstått. Inte minst inom byggbranschen, som tidningen Byggnadsarbetarens reportage, Svartjobbsfabriken, tydligt visat. Situationen är ohållbar, både för den importerade arbetskraften och för LO-förbundens medlemmar. De hotas av undanträngning och arbetslöshet och branscherna av dålig återväxt. Seriösa företag konkurreras ut.
Frågan om att återinföra behovsprövning på arbetsmarknaden har fackföreningarna drivit under lång tid.
Idag har Sverige bland de mest liberala regler i EU för arbetskraftsinvandring. Vi menar att arbetskraftsinvandring bara ska tillåtas när det inte går att hitta rätt personer i Sverige. Jobb i yrken där det inte råder brist på arbetskraft ska gå till arbetslösa personer i Sverige. Även arbetsmarknadsutbildningar måste svara upp olika branschers behov och hjälpa de arbetslösa i Sverige som saknar kunskaper att kunna matcha företagens behov, innan många gånger okvalificerad arbetskraft tas in från tredje land.
Vi står upp för schyssta löner och trygga anställningar oavsett bransch, yrke eller vem det är som arbetar. Utmaningen de kommande åren är att fortsätta pressa tillbaka arbetslösheten, särskilt bland nyanlända, och då ska inte jobb i yrken där det inte råder brist på arbetskraft i Sverige gå till andra än de som lever och bor i Sverige. Inom EU ska vi inte konkurrera med låga löner och dåliga arbetsvillkor – vi ska ha ordning och reda på arbetsmarknaden med lika lön och villkor för lika arbete. Den fria rörligheten får inte användas som en ursäkt för att dumpa villkor och löner. I Sverige ska svenska kollektivavtal gälla.
Leif Nysmed (S) |
Lars Mejern Larsson (S) |