HC023418: med anledning av prop. 2024/25:157 Ett fritidskort för barn och unga – en aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra
2024/25:3418
av Anne-Li Sjölund m.fl. (C)
med anledning av prop. 2024/25:157 Ett fritidskort för barn och unga – en aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen avslår propositionen.
Barn och ungas möjligheter till en aktiv och meningsfull fritid är avgörande för individens välmående, för gemenskap, folkhälsan och för samhället i stort. En meningsfull fritid kan vända den negativa trenden för psykisk ohälsa och motverka ensamhet och stillasittande, och ge fler unga hopp om framtiden och lägga grunden för en mer jämlik hälsa.
Regeringens förslag om fritidskortet är dock missriktat. Det är bra att det avsätts medel för att stärka barns och ungas möjligheter till en aktiv och meningsfull fritid. Men regeringens förslag om ett statligt administrerat fritidskort är en bristfällig och extremt dyr lösning, som skapar onödig byråkrati och administration. Detta är något även flertalet remissinstanser lyft fram. Försäkringskassan har uppskattat att enbart IT-utvecklingen beräknas kosta 291 miljoner kronor och den totala administrations-kostnaden fram till 2031 beräknas till 1,8 miljarder kronor. Det är pengar och resurser som i istället kunnat läggas på en aktiv fritid för barn och unga. Vi vet dessutom att det offentliga ofta underskattar kostnader för IT och administration.
Centerpartiet tror att civilsamhället bäst byggs underifrån, med lokal förankring och förenklade regler – inte genom central kontroll och detaljstyrning. Då kan vi också bygga upp tilliten till civilsamhället. Med regeringens fritidskort riskerar civilsamhällets föreningar och gräsrotsrörelser snarare att exkluderas – eller belastas av ny administration.
Fritidskortet missar vidare vissa barn, t.ex. barn till papperslösa eller barn till asylsökande. Det är inte så vi främjar integration eller motverkar psykisk ohälsa bland unga.
Regeringens förslag till fritidskort väcker också frågor om integritet eftersom fritidskortets utformning innebär att ett ekonomiskt stöd lämnas till en vårdnadshavare men betalas ut direkt till en utförare eller förening. Det kan innebära att utföraren men även betaltjänstleverantörer som sköter faktureringen får information om vilket belopp fritidskortet uppgår till och därmed om vårdnadshavaren har beviljats preliminärt bostadsbidrag.
Centerpartiet har istället föreslagit att prioritera om medlen för fritidskortet till generella stöd för att stärka civilsamhället och för att ge unga bättre möjligheter till en meningsfull fritid. Idrotten, friluftslivet och föreningslivet hade med vårt förslag fått förvalta stödet, t.ex. Riksidrottsförbundet, Svenskt Friluftsliv, Sveriges barn- och ungdomsorganisationer, studieförbunden och andra etablerade civilsamhällesaktörer. I praktiken hade medlen kunnat användas till fler kostnadsfria aktiviteter, ledare och en bättre tillgänglighet. Vi har dessutom föreslagit extra satsningar för att stödja idrotten i utsatta områden samt för ett mer jämlikt idrottande. Våra förslag hade varit mer träffsäkra mot de barn och unga som bl.a. av ekonomiska skäl har svårt att delta i fritidsaktiviteter.
Centerpartiet avslår därmed propositionen i sin helhet.
.
Anne-Li Sjölund (C) |
|
Catarina Deremar (C) |
Rickard Nordin (C) |
Christofer Bergenblock (C) |
|