HC023393: med anledning av prop. 2024/25:124 Skärpt syn på sexuella kränkningar, bedrägerier mot äldre och brott med kön som hatbrottsmotiv
2024/25:3393
av Henrik Vinge m.fl. (SD)
med anledning av prop. 2024/25:124 Skärpt syn på sexuella kränkningar, bedrägerier mot äldre och brott med kön som hatbrottsmotiv
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska fortsätta att prioritera arbetet mot den grova organiserade brottsligheten, sexuella övergrepp och våld och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det är viktigt att den nu aktuella straffrättsliga lagstiftningen får avsedd effekt och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att rättsväsendets resurser ska användas på ett rationellt och välmotiverat sätt för att inte riskera att arbetet mot det grova våldet och den organiserade brottsligheten och skyddet av utsatta människor blir försvagat och tillkännager detta för regeringen.
I propositionen föreslår regeringen flera lagändringar som syftar till att stärka det straffrättsliga skyddet mot sexuella kränkningar, bedrägerier mot äldre och funktionsnedsatta och brott med kön som hatbrottsmotiv. Sverigedemokraterna välkomnar det som kompletterar Tidöavtalet i fråga om att ytterligare stärka det straffrättsliga skyddet för vissa utsatta grupper.
Genom förslagen kommer fler fall av sexuellt utnyttjande av barn att omfattas av lagstiftningen. Detta är en konkret och betydelsefull förändring som kan väntas få betydelse för de som drabbas av övergrepp.
Förslagen om att införa nya kvalifikationsgrunder för bedrägeribrotten kommer att skärpa straffen för de som försöker sko sig på äldre eller funktionsnedsatta och för de som ägnar sig åt systematiskt eller organiserat bedrägeri.
Dessa förändringar av straffrätten är bra och välkomna och ligger i linje med Sverigedemokraternas syn på att de mest utsatta ska värnas och gängen bekämpas.
Kopplingen mellan sexindustrin, utnyttjandet av utsatta människor och den organiserade brottsligheten är välkänd. Den grova organiserade brottsligheten behöver bekämpas på bred front. I det arbetet är det också viktigt att säkerställa att förändrad lagstiftning får avsedd effekt. Det har påpekats att en företeelse som kriminaliseras ändå kan fortsätta i mindre skala i det fördolda där utsattheten kan vara större, upptäcktsrisken mindre och förutsättningarna att utreda brott sämre. Regeringen bör följa utvecklingen noga och göra vad som går för att motverka sådana tendenser.
Den grova brottsligheten har i åratal tillåtits breda ut sig i vårt land. Tidigare regeringar har inte gett rättsväsendet de resurser som behövts för att hålla jämna steg med det ökade våldet. När nu Sverigedemokraterna och regeringen tillsammans genomför ett program som trycker tillbaka brottsligheten sätter det stor press på det befintliga rättsväsendet. Polis, åklagare och kriminalvård är några av de aktörer som tvingas prioritera hårt. Därför är det också angeläget att regeringen i det fortsatta arbetet med genomförandet av de nu aktuella lagändringarna säkerställer att rättsväsendets resurser används på ett rationellt och välmotiverat sätt för att inte riskera att arbetet mot det grova våldet, den organiserade brottsligheten och skyddet av utsatta människor blir försvagat.
Henrik Vinge (SD) |
|
Adam Marttinen (SD) |
Katja Nyberg (SD) |
Pontus Andersson Garpvall (SD) |
|