HC023382: med anledning av prop. 2024/25:109 Förändrade skattesubventioner för solceller och mikroproduktion av el
2024/25:3382
av Annika Hirvonen m.fl. (MP)
med anledning av prop. 2024/25:109 Förändrade skattesubventioner för solceller och mikroproduktion av el
Riksdagen avslår regeringens proposition 2024/25:109 Förändrade skattesubventioner för solceller och mikroproduktion av el.
I propositionen föreslås att subventionsgraden för installation av solceller inom ramen för skattereduktionen för grön teknik ska sänkas från 20 till 15 procent, vilket är den subventionsgrad som gällde före 2023, och att skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el slopas. Skattereduktionen är på 60 öre per kilowattimme för små producenter, t.ex. lantbrukare och hushåll som satt upp solceller på taket.
Förslaget skulle rycka undan mattan för mikroproducenter av solel och installatörer. Konsekvensen blir att statens beskattning av förnybar el ökar i ett skede när Tidöregeringen redan beskattar 1 kWh förnybar el mer än 1 kWh fossil energi. Detta är särskilt kortsiktig politik när den hållbara energiproduktionen behöver öka. För att bli kvitt vårt beroende av fossila bränslen behöver vi satsa på förnybar och billig energi – där har solenergin en stor potential i Sverige. För att underlätta för solceller vill vi behålla skattereduktionen för grön el och det gröna avdraget för installation av solceller, vilket vi också föreslagit i vår budgetmotion.
Landets energikonsumenter och energiproducenter måste ges långsiktiga förutsättningar. Småföretagarnas Riksförbund menar att de förslag som remissen behandlar ”minskar medborgarnas tillit till samhällsåtgärder som motiveras av klimat- och miljöaspekter” samt att ”solcellsbranschen och elinstallatörer befinner sig nu i många fall i en krissituation p.g.a. den förda politiken”.
I stället för att missgynna de svenskar och företag som investerat för att ta ansvar för en hållbar utveckling och bidra till energiproduktionen borde staten underlätta för alla som vill bidra till ett hållbart energisystem. Många har också räknat med avdraget när de installerat sina solcellsanläggningar. Detta är något som Villaägarnas Riksförbund lyfter fram i sitt remissvar. De menar att många villaägare inte ens hade genomfört investeringen i solceller om skattereduktionen inte hade funnits. Även Bostadsrätterna instämmer i ovan i sitt remissvar och framhåller dessutom att enskilda installationer kan komma att bli olönsamma.
Om det man är ute efter är att minska volatiliteten i elpriserna är det fel väg att gå att straffa hushåll som velat bidra till klimatomställningen genom att investera i solceller. Ett bättre sätt vore att exempelvis främja flexibilitet i elbilsladdning och värmepumpar. Man kan också öka flexibiliteten i fjärrvärmen genom att sänka skatten på el från fjärrvärme, vilket Miljöpartiet har föreslagit i sin budgetmotion för 2025. Genom att främja energigemenskaper kan man dela på överskottsel lokalt.
För att ytterligare gynna solkraft vill Miljöpartiet att 500 kW-gränsen för skattebefrielse för egenanvänd el slopas. I dag utgör 500 kW-gränsen ett hinder för utbyggnaden av större solanläggningar på tak. Genom att ta bort gränsen skulle fler tak kunna användas för att producera förnybar el.
Med anledning av det som anförs ovan bör propositionen avslås. Detta bör riksdagen besluta.
Annika Hirvonen (MP) |
|
Linus Lakso (MP) |
Janine Alm Ericson (MP) |
Leila Ali Elmi (MP) |
Nils Seye Larsen (MP) |
Märta Stenevi (MP) |
Malte Tängmark Roos (MP) |