HC023367: med anledning av prop. 2024/25:132 Lättnader i byggkraven för studentbostäder
2024/25:3367
av Jennie Nilsson m.fl. (S)
med anledning av prop. 2024/25:132 Lättnader i byggkraven för studentbostäder
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med en ny proposition med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder utan möjlighet till lättnader i byggkraven vid nybyggnation av studentbostäder, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska återkomma med en utvärdering av effekterna av den nya lagstiftningen och tillkännager detta för regeringen.
Vi socialdemokrater anser att det är tveksamt om de förslag som regeringen presenterar i propositionen i realiteten leder till ett väsentligt ökat byggande av studentbostäder. Det behövs fler och andra åtgärder än vad regeringen nu förmått leverera.
Enligt Sveriges förenade studentkårer (SFS) bor sju av tio studenter i kommuner där det råder akut brist på studentbostäder. Ungdomsbarometern visar även att en av fyra studenter har valt bort ett lärosäte på grund av bristen på bostäder, vilket understryker det akuta behovet av politiska åtgärder. Vi socialdemokrater anser att stora satsningar på utbildningsplatser också måste mötas med fler studentbostäder med rimlig hyresnivå.
Vår målsättning är att det byggs 10 000 nya studentbostäder under de närmaste fyra åren. Vi har därför tidigare under innevarande riksdagsår föreslagit ett det införs en statlig byggstimulans i form av ett produktionsstöd riktat till bl.a. byggande av studentbostäder (mot. 2024/25:3075). Det är en åtgärd som skulle leda till ett ökat byggande och det är beklagligt att regeringen hittills avstått från denna form av verkningsfull politik.
Undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet för studentbostäder
Vi socialdemokrater ansluter oss i stora delar till den kritik som riktas från ett antal olika remissinstanser. Förslagens förväntade kostnadsminskningar och effekter på studentbostadsbyggandet står inte i proportion till negativa konsekvenser för studerande och personer med nedsatt funktionsförmåga. Det finns, vilket påpekas av remissinstanser, dessutom en betydande risk att dessa kostnadsminskningar inte kommer studenterna till del genom lägre hyror. Ytan minskas med 20 procent, men byggkostnaden minskar endast med 7 procent. En så pass stor försämring av boendeytan för en så liten kostnadsreduktion ter sig inte rimlig.
Nybyggnation
Bostäder byggs för att användas under många år. Det innebär att de bör vara flexibla i meningen att kunna utnyttjas för olika behov över tid. Att då bygga studentbostäder enligt särskilda och begränsande normer försvårar möjligheten att använda dem för andra ändamål, t.ex. äldrebostäder, ifall ett sådant behov skulle uppstå i framtiden. Därför bör regeringen återkomma till riksdagen med en ny proposition som innebär att undantagen inte ska kunna tillämpas vid nybyggnation av studentbostäder.
Ombyggnad
Vi socialdemokrater är beredda att pröva det förslag som handlar om ombyggnad. Att använda en befintlig byggnad och göra förändringar i syfte att skapa bostäder för studenter, då kan det vara möjligt att undanta 80 procent från kraven på tillgänglighet och användbarhet. Detta mot bakgrund av de begränsande faktorer som finns när det kommer till åtgärder i fastigheter som tidigare använts för andra ändamål.
Utvärdering
Då mycket är oklart kring utfallet av de föreslagna förändringarna är det rimligt att regeringen efter två år återkommer med en utvärdering av effekterna med anledning av den nya lagstiftningen. Inte minst finns det, enligt vår uppfattning, uppenbara brister i konsekvensanalysen som gör att en utvärdering är nödvändig.
Jennie Nilsson (S) |
|
Leif Nysmed (S) |
Laila Naraghi (S) |
Denis Begic (S) |
Anna-Belle Strömberg (S) |
Markus Kallifatides (S) |
|