HC023356: med anledning av prop. 2024/25:118 Säkerställande av lika villkor för hållbar lufttransport
2024/25:3356
av Malin Östh m.fl. (V)
med anledning av prop. 2024/25:118 Säkerställande av lika villkor för hållbar lufttransport
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag som innebär att möjligheten till nedsättning respektive befrielse av sanktionsavgifter ytterligare begränsas, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör säkerställa att sanktionsavgifterna går till flygets omställning, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Regeringen föreslår i propositionen en ny lag om tillhandahållande och användning av hållbara flygbränslen, som innehåller kompletterande bestämmelser till EU-förordningen om säkerställande av lika villkor för hållbar lufttransport (ReFuelEU Aviation).
Som flera remissinstanser lyft är målet för omställningen av flygbränslet i och med ReFuelEU Aviation satt alldeles för lågt, inte minst med tanke på FN:s krav på skärpta klimatåtaganden för COP30. Förordningen innebär att inblandningen av hållbara flygbränslen i fossilt flygbränsle gradvis ska öka. Miniminivån för 2025 är satt till 2 volymprocent och för 2030 är mininivån 6 procent. I propositionen nämns inte vad detta får för konsekvenser för de nationella klimatmålen och målnivån på 30 procent 2030. Därtill är den svenska modellen mer ambitiös eftersom den utgår ifrån klimatnytta, inte volym som i EU-systemet (well-to-wing). Vänsterpartiet utgår från att regeringen vidtar tillräckliga åtgärder för att Sverige uppnår sina nationella och internationella åtaganden.
Vid överträdelse av EU-förordningen ska sanktionsavgifter betalas. Det gäller såväl flygbränsleleverantörer och luftfartygsoperatörer som unionsflygplatsers ledningsenhet. Förslaget i propositionen innebär dock att det kommer att finnas möjlighet att helt eller delvis sätta ned sanktionsavgiften. Vänsterpartiet anser i likhet med Naturvårdsverket att den föreslagna lydelsen av nedsättningsgrunderna ger utrymme för en vidare tolkning än vad som framgår av EU-förordningen. Det framstår även som att regeringens förslag innebär att möjligheten att befrias från sanktionsavgift är betydligt större än vad som medges i EU-förordningen. Möjligheten att sätta ned sanktionsavgift måste var ytterst begränsad.
Regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag som innebär att möjligheten till nedsättning respektive befrielse av sanktionsavgift ytterligare begränsas. Detta bör riksdagen ställa sig bakom och ge regeringen till känna.
Regeringen bör även säkerställa att sanktionsavgifterna ska gå till flygets omställning. Detta bör riksdagen ställa sig bakom och ge regeringen till känna.
Malin Östh (V) |
|
Andrea Andersson Tay (V) |
Kajsa Fredholm (V) |
Hanna Gunnarsson (V) |
Lotta Johnsson Fornarve (V) |
Håkan Svenneling (V) |
|