HC023281: med anledning av skr. 2024/25:52 Riksrevisionens rapport om statens tillsyn för att motverka penningtvätt
2024/25:3281
av Martin Ådahl m.fl. (C)
med anledning av skr. 2024/25:52 Riksrevisionens rapport om statens tillsyn för att motverka penningtvätt
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om förbättrade möjligheter för Skatteverket och Bolagsverket att utbyta information och tillkännager detta för regeringen.
Riksrevisionens rapport RiR 2024:8 kritiserar statens tillsyn för att motverka penningtvätt, med fokus på bristande omfattning och effektivitet i tillsynen. Rapporten påpekar att tillsynsansvaret är splittrat mellan flera myndigheter, vilket försvårar en sammanhållen och effektiv tillsyn. Det framhålls att det saknas tillräckliga resurser och befogenheter för myndigheterna att effektivt utföra sitt arbete. Regeringen har erkänt dessa brister och har vidtagit vissa åtgärder för att förbättra samordningen och styrningen av penningtvättstillsynen.
Ett område som inte berörs i regeringens skrivelse är användandet av bolagsförmedlare som verktyg för att genomföra penningtvätt. Ekobrottsmyndigheten har framfört att det finns ett antal åtgärder som skulle stärka tillsynen och särskilt motverka användningen av exempelvis historikbolag för penningtvätt. Där ingår att väsentligt förbättra möjligheten för Skatteverket och Bolagsverket att utbyta information och att säkerställa både rätten och system för detta. Detta borde vara högt prioriterat men saknas i regeringens skrivelse.
Det finns ytterligare åtgärder som föreslagits men saknas i regeringens skrivelse, som skulle underlätta för arbetet mot denna typ av penningtvätt. Det inkluderar enkla saker som stärker företagens och individers egen möjlighet att undvika att beblandas med aktörer som sysslar med penningtvätt, såsom att meddela tidigare huvudmän när en hel styrelse byts ut eller att byten av inriktning på bolag ska noteras i register och hos aktörer där allmänheten kan söka information ur bolagsregistret. Därtill anser Centerpartiet att straffskärpningar bör övervägas för att komma åt det kontraktsbrott som uppstår när en bolagsförmedlare säljer vidare att bolag som skulle avslutas och det bör övervägas om bolagsförmedlare ska ha en licens för sin verksamhet. Detta bör skyndsamt vid behov utredas och genomföras.
Samtidigt kan vi konstatera att det viktiga arbetet mot penningtvätt medför utmaningar för många laglydiga ideella krafter i ekonomiska föreningar. Det gäller inte minst ungdomsrörelsen som i vissa fall nekas möjligheten att skaffa ett bankkonto, vilket i praktiken är en förutsättning för att bedriva en verksamhet som också kan granskas. Detta anser Centerpartiet, parallellt med krafttag mot penningtvätten, bör åtgärdas, exempelvis genom att jämställa ideella föreningar med privatpersoner i betaltjänstlagen.
Martin Ådahl (C) |
|
Elisabeth Thand Ringqvist (C) |
Ulrika Liljeberg (C) |
Anders Karlsson (C) |
Malin Björk (C) |