HC023195: Utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning

Motion till riksdagen
2024/25:3195
av Mikael Damberg m.fl. (S)

Utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar anslagen för 2025 inom utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning enligt förslaget i tabell 1 i motionen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör fortsätta utveckla de lokala servicekontoren samt utreda hur Statens servicecenter kan medverka till att möjliggöra mötesplatser mellan finansservice och lokala aktörer i småkommuner utan fysiskt bankkontor och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen skyndsamt måste ta fram åtgärder för att säkerställa att staten genom sitt fastighetsbestånd inte underlättar för kriminella aktörer, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

I en osäker tid krävs ett ansvarstagande ledarskap och en politik som stärker samhällets grundläggande funktioner och motståndskraft. Vi måste stärka Sveriges motståndskraft mot kriser genom att värna den finansiella stabiliteten och föra en ansvarsfull ekonomisk politik. Vi behöver fortsätta förbättra den statliga närvaron i hela landet. Vi ska ta krafttag mot fusk och kriminella som systematiskt utnyttjar våra välfärdssystem samt se till att våra gemensamma skattepengar används på ett sätt som främjar miljömässig och social hållbarhet.

 

Fler statliga jobb i hela landet
Utbyggnaden av den statliga närvaron och servicen behöver fortsätta i hela landet. Genom fler servicekontor, beslut om omlokalisering och nyinrättade myndigheter samt Försvarsmaktens, Polismyndighetens och Kriminalvårdens pågående expansion finns förutsättningar för tusentals nya statliga jobb runt om i landet. Riksrevisionen har i en granskning konstaterat att ny- och omlokaliseringen av statliga myndigheter haft flera av de positiva effekter som var avsikten när den tidigare socialdemokratiska regeringen påbörjade arbetet. Arbetet måste fortsätta, och de ny- och omlokaliseringar som gjorts måste försvaras så att det inte sker en tillbakagång. Det regionala perspektivet ska finnas med i varje beslut om var statlig verksamhet ska placeras och arbetet med ny och -omlokaliseringar av statliga jobb ska fortsätta.

 En viktig komponent för statlig närvaro i landet är servicekontoren. Vid dessa kan medborgare runt om i Sverige få vägledning och service från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. Servicekontoren är mycket uppskattade med över 2.5 miljoner besök under 2023 och en kundnöjdhet på 96%. Sverigedemokraterna och regeringens förslag i budgetpropositionen för 2025 om att skära ner på servicekontoren är därför en helt felaktig prioritering som kommer slå hårt mot medborgarservicen runt om i Sverige. Vi Socialdemokrater anser tvärtom att servicekontoren ska fortsätta utvecklas och att fler verksamheter ska kunna knytas dit.               Ett sådant exempel är en lokal bankverksamhet.

 Tillgången till en lokal finansiell service är en viktig möjliggörare för en levande gles- och landsbygd. Idag finns det flera delar av landet där bankverksamhet inte längre bedrivs vilket i sin tur leder till sämre regional utveckling och färre företag. Nedstängningarna av banker på landsbygden medför att allt färre har kunskap om förutsättningarna för att starta och driva ett företag där. Det skadar inte minst bygg­företag, handeln, åkerier och jord- och skogsbrukets entreprenörer.

 Sverige behöver en bank- och finansmarknad som är lokalt förankrad för att stimulera lokalt näringsliv. En lösning är att låta statens servicekontor fungera som lokal mötesplats mellan finansiella intuitioner och lokalsamhälle. Regeringen bör därför utreda hur Statens servicecenter kan medverka till att möjliggöra mötesplatser mellan finansservice och lokala aktörer i småkommuner utan fysiskt bankkontor

En effektiv statlig förvaltning

Sammanslagning av statliga myndigheter bör föregås av en noga analys. Det kan finnas ekonomiska skäl att överväga myndighetssammanslagningar, men det måste säkerställas att en sammanslagning inte får negativa konsekvenser för myndigheternas verksamhet och möjlighet att utföra sitt uppdrag.

 Vi vill därför att regeringen iakttar försiktighet vid sina hopslagningar av Statskontoret och Ekonomistyrningsverket (ESV), Myndigheten för stöd till trossamfund och Myndigheten för civilsamhällesfrågor, och Myndigheten för arbetsmiljökunskap och Arbetsmiljöverket. De problem som Statskontoret och ESV lyfter i sina utredningar måste hörsammas av regeringen innan en sammanslagning.

 Av samma anledning vill vi även att regeringen iakttar försiktighet när de tar beslut gällande utredningen om AP-fondernas organisation. AP-fonderna har varit instrumentella i utvecklingen av svenskt pensionskapital. En sammanslagning som skulle kunna ha effekter på avkastningen måste föregås av en utförlig analys av förslagets för- och nackdelar och förankras brett i riksdagen.

 Statens fastigheter måste förvaltas på ett förtroendeingivande och rättssäkert sätt. Staten får inte genom sitt förfogande av fastigheter möjliggöra för kriminell verksamhet, exempelvis genom att betala hyra för fastigheter vars ägare har kopplingar till organiserad brottslighet. Regeringen måste skyndsamt ta fram åtgärder för hur det kan säkerställas att staten genom sitt fastighetsbestånd inte underlättar för kriminella aktörer.


Tabell 1: Anslagsförslag 2025 för utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning

 

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen

1:1

Statskontoret

113 142

±0

1:2

Kammarkollegiet

165 671

±0

1:3

Finansinspektionens avgifter till EU:s tillsynsmyndigheter

25 550

±0

1:4

Arbetsgivarpolitiska frågor

2 443

±0

1:5

Statliga tjänstepensioner m.m.

17 295 000

±0

1:6

Finanspolitiska rådet

12 133

±0

1:7

Konjunkturinstitutet

74 837

±0

1:8

Ekonomistyrningsverket

224 363

±0

1:9

Statistiska centralbyrån

687 238

±0

1:10

Bidragsfastigheter

440 000

±0

1:11

Finansinspektionen

846 586

±0

1:12

Riksgäldskontoret

392 878

±0

1:13

Bokföringsnämnden

14 752

±0

1:14

Vissa garanti- och medlemsavgifter

170 458

±0

1:15

Statens servicecenter

937 147

50 000

1:16

Finansmarknadsforskning

30 753

±0

1:17

Upphandlingsmyndigheten

103 508

±0

1:18

Utbetalningsmyndigheten

197 619

±0

Summa

21 734 078

50 000

 

 

 

 

Mikael Damberg (S)

 

Gunilla Carlsson (S)

Björn Wiechel (S)

Ingela Nylund Watz (S)

Eva Lindh (S)

Peder Björk (S)

Joakim Sandell (S)