HC022620: Lägg till kön som ny grund för straffskärpning vid hatbrottsmotiv

Motion till riksdagen
2024/25:2620
av Märta Stenevi m.fl. (MP)

Lägg till kön som ny grund för straffskärpning vid hatbrottsmotiv


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att lägga till kön som grund för straffskärpning i brottsbalkens 29 kap. 2 § 7 och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ändra ”könsöverskridande identitet eller uttryck” till ”könsidentitet och könsuttryck” som grund för straffskärpning i brottsbalkens 29 kap. 2 § 7 och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att ta fram ett informationsmaterial gällande förändringen och tillkännager detta för regeringen.

I Sverige finns sedan länge en lagstiftning för straffskärpning för hatbrott. I brottsbalkens 29 kap. 2 §, punkten 7 finns grunder för hatbrott listade:

“om ett motiv för brottet varit att kränka en person, en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck eller annan liknande omständighet,”

Den 21 november 2023 presenterades betänkandet Ett starkare straffrättsligt skydd– mot sexuella kränkningar, bedrägerier i vissa fall och brott med hatmotiv avseende kön (SOU 2023:80). Utredningen initierades under den rödgröna regeringens förhandlingar om 40-punktsprogrammet mot mäns våld mot kvinnor, och tillsattes av den socialdemokratiska regeringen i februari 2022. Betänkandet pekar på många viktiga förändringar, varav en är tillägget av kön som grund för straffskärpning till följd av hatbrott.

Att kvinnor utsätts för våld och övergrepp som en direkt följd av hat och förtryck av kvinnor som grupp är ett faktum över hela världen, så även i Sverige. Det är av största vikt att kön införs som en del av hatbrottslagstiftningen för att belysa och motverka det strukturella våld som möter kvinnor varje dag.

I samma utredning föreslås begreppet könsöverskridande identitet eller uttryck ersättas med könsidentitet och könsuttryck. Detta skulle ge punkten 7 i brottsbalkens 29 kap 2 § följande lydelse:

“om ett motiv för brottet varit att kränka en person, en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning, kön, könsidentitet eller könsuttryck eller annan liknande omständighet,”

Vi menar att regeringen skyndsamt bör går vidare med denna förändring samt ge jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att ta fram ett grundligt informationsmaterial till rättsväsendets olika delar för att grundad förståelse av hur dessa hatbrott kan ta sig uttryck.

 

 

Märta Stenevi (MP)

 

Rasmus Ling (MP)

Ulrika Westerlund (MP)

Leila Ali Elmi (MP)