HC022472: Bemötande av våldsutsatta kvinnor i vården
2024/25:2472
av Azra Muranovic m.fl. (S)
Bemötande av våldsutsatta kvinnor i vården
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fortbilda och stärka vårdpersonal och andra relevanta yrkesgrupper i bemötandet av våldsutsatta kvinnor och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur det är möjligt att främja tvärprofessionellt samarbete mellan olika yrkesgrupper som arbetar med våldsutsatta kvinnor, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Våld mot kvinnor utgör ett allvarligt samhällsproblem och en kränkning av mänskliga rättigheter. Många kvinnor utsätts för olika former av misshandel, inte bara fysiskt, utan även psykiskt, materiellt och ekonomiskt. För att motverka mäns våld mot kvinnor och stödja dessa utsatta individer, är det viktigt att samhället besitter den kunskap och kompetens som krävs för att bemöta våldsutsatta kvinnor på ett empatiskt, stödjande och professionellt sätt.
Minskad smärta, skuld och skam för våldsutsatta kvinnor kan börja redan vid det första mötet med vården, där empati och respekt bör vara centrala i bemötandet. Flera rapporter och forskning visar att kvinnors egna erfarenheter avslöjar brister i vården, och det är uppenbart att dessa brister ofta beror på otillräcklig kompetens hos vårdpersonalen.
Utbildning och information är centrala element i detta arbete, vilket innebär att fortbildning för vårdpersonal och andra yrkesgrupper inom området behöver intensifieras. Det bör vara en självklarhet att utbildningsprogram inkluderar hur man bemöter våldsutsatta, även för vårdadministratörer, tandläkare och annan personal som interagerar med dessa kvinnor. Dessutom är det viktigt att kunskapen är baserad på evidens och ständigt uppdateras med den senaste forskningen.
Färdiga riktlinjer och handlingsplaner för bemötande av våldsutsatta kvinnor bör införas på alla arbetsplatser inom hälso- och sjukvården och inom tandvården. För att öka medvetenheten bland vårdpersonal om problematiken kring våld i nära relationer, rekommenderas att utbildningsmaterial om ämnet inkluderas i grundutbildningen även bland vårdadministratörer.
För att minska den skada som mäns våld mot kvinnor orsakar i samhället, är det avgörande att hälso- och sjukvårdspersonal, administratörer, lärare, poliser och socialarbetare kontinuerligt ökar sin medvetenhet och kompetens kring bemötande och stöd. Ett önskvärt mål är också att främja ett tvärprofessionellt samarbete mellan olika yrkesgrupper, så att våldsutsatta kvinnor får en helhetssyn och samordnat stöd. Resurser bör avsättas för utbildningsprogram och material som ger en djupare förståelse för de komplexa behov och utmaningar som dessa kvinnor står inför.
Genom att investera i utbildning och ökad medvetenhet kan samhället bättre rusta sig för att bemöta våldsutsatta kvinnor på ett sätt som främjar deras hälsa, säkerhet och välbefinnande, vilket också leder till betydande samhällsvinster.
Azra Muranovic (S) |
|
Niklas Sigvardsson (S) |
Carina Ödebrink (S) |
Johanna Haraldsson (S) |
|