HC022358: Svenska språket inom äldreomsorgen

Motion till riksdagen
2024/25:2358
av Peter Hultqvist (S)

Svenska språket inom äldreomsorgen


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om obligatorisk svenskundervisning inom äldreomsorgen och tillkännager detta för regeringen.

För att svensk äldreomsorg ska kunna fungera med god kvalitet är språkförståelsen av central betydelse. Det är i mötet mellan personal och äldre som kvaliteten i omsorgen avgörs. Om de äldre inte ordentligt förstår vad personalen försöker förmedla så finns det ett grundläggande problem. Bristen på fungerande kommunikation kan hos de äldre skapa en känsla av såväl besvikelse som utsatthet. Ytterst får det en negativ inverkan på förtroendet. Vikten av att personal inom äldreomsorgen kan en god och begriplig svenska är helt avgörande. Samtidigt ska det understrykas att svensk äldreomsorg är helt beroende av personal som har utländsk bakgrund.  Inom vissa delar av äldrevården kan det i genomsnitt handla om en tredjedel av personer som har svenska som andraspråk. I andra delar så kan siffra vara upp till 50 procent. Personal som har svenska som andraspråk och där förmågan till läsförståelse samt möjligheten att uttrycka sig i tal och skrift har begränsningar måste få ett ordentligt stöd för att förbättra sina kunskaper.

För att höja kvaliteten för de vårdbehövande, öka tillfredsställelsen i arbetet för berörd personal och generellt höja vårdkvaliteten måste det bli ett obligatorium att inom ramen för anställningen lära sig det svenska språket till en god nivå.  Genom att göra detta till ett obligatorium så fokuserar samhället på att lösa ett stort underliggande problem inom svensk äldreomsorg. Språk och kommunikation är en grundläggande förutsättning för att bedriva äldreomsorg med god kvalitet. I samband med nyanställningar måste krav ställas på en godtagbar kunskap i svenska språket.

 

 

Peter Hultqvist (S)