HC022291: Förbud mot särskilt farliga hundraser
2024/25:2291
av Fredrik Kärrholm (M)
Förbud mot särskilt farliga hundraser
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att utreda ett förbud mot avel och import av särskilt farliga hundraser, alternativt överväga att utreda ett tillståndskrav för att äga en hund av särskilt farlig ras, och tillkännager detta för regeringen.
Enligt Socialstyrelsen får årligen omkring 4 000 personer uppsöka specialiserad öppenvård efter att ha blivit angripna av en hund. En enkätundersökning från försäkringsbolaget Agria 2023 visade att 25 procent av svarande hundägare upplevt hundattacker där deras hund har skadats. Skadorna varierar i allvarlighetsgrad, men i takt med att särskilt farliga hundraser blir mer vanligt förekommande resulterar angrepp i fler allvarliga skador och risken ökar för fler dödsfall.
I en rad europeiska länder, däribland Norge och Danmark, har särskilt farliga hundraser förbjudits. I vissa länder finns krav på tillstånd för att äga en hund av särskilt farlig ras.
I till exempel Basel-Stadt i Schweiz krävs tillstånd för att få äga det som kallas potentiellt farliga hundar (amstaff, pitbullterrier, rottweiler m.fl.). För att få ett sådant tillstånd krävs bland annat att personen i fråga är ostraffad, har ägt hund förut och har information om hundens ursprung.
Regeringen bör skyndsamt utreda ett förbud mot avel och import av så kallade kamphundar och andra särskilt farliga hundraser, alternativt införa tillståndskrav för att äga en hund av särskilt farlig ras.
Fredrik Kärrholm (M) |
|