HC022276: Rätt till skolskjuts vid allvarlig sjukdom eller funktionsnedsättning
2024/25:2276
av Mattias Eriksson Falk m.fl. (SD)
Rätt till skolskjuts vid allvarlig sjukdom eller funktionsnedsättning
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör säkerställa att alla barn och elever som drabbas av allvarlig sjukdom eller förvärvar en funktionsnedsättning efter skolvalet garanteras rätt till skolskjuts, oavsett vilken skola de valt, och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utarbeta och införa tydliga nationella riktlinjer som obligatoriskt förpliktar kommuner att erbjuda skolskjuts till elever som efter sitt skolval drabbas av en allvarlig sjukdom eller funktionsnedsättning som förhindrar dem från att ta sig till och från skolan på egen hand, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör säkerställa att dessa nationella riktlinjer även omfattar bestämmelser om hur behovet av skolskjuts ska bedömas och hur snabbt beslut om skolskjuts ska fattas efter det att ett sådant behov uppstått, för att garantera elevernas rätt till utbildning utan onödiga avbrott, och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör införa mekanismer för uppföljning och tillsyn av kommunernas tillhandahållande av skolskjuts för att säkerställa att riktlinjerna efterlevs och att elevernas rättigheter skyddas och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör överväga en översyn av skollagen så att alla barn oavsett kommun ska få rätt till skolskjuts till resursskolor och tillkännager detta för regeringen.
Oavsett var du bor har du rätt till en god utbildning av hög kvalitet. Det ska aldrig ligga på eleven att oroa sig för framtida möjligheter till skolskjuts, vilket således riskerar att bli en faktor för att välja bort en skola. En funktionsnedsättning eller sjukdom är inget du väljer själv. Samhället ska finnas på plats för dessa elever. Idag har vi en delvis exkluderande skolmiljö, där kommuner kan välja bort rätten till skolskjuts. Så borde det inte se ut, varför vi behöver nationella riktlinjer som ger alla barn rätt till skolskjuts. Det ska inte vara postnumret som avgör den rätten. Tillgänglighetsaspekten ska säkerställas för alla barn.
Detta bör utformas på ett sätt som är så bra som möjligt för barnen. Allt från utformning och genomförande till uppföljning ska genomföras med målet att minimera störningar i barnens utbildning. Vi ska säkerställa att alla kommuner uppfyller sina skyldigheter och att barnens rättigheter skyddas samtidigt som behovsprövning sker så effektivt som möjligt.
I de fall ett barn har behov av att börja i en resursskola som ligger längre bort än den närmsta kommunala skolan och det kanske saknas kollektivtrafik till skolan uppstår behov av skolskjuts eller skoltaxi men det uppfylls inte av skollagen i sig.
För barn med exempelvis neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kan det vara livsavgörande att få börja en anpassad skola. Det kan också vara den enda möjligheten för barn som blivit hemmasittare att börja om på nytt. I många fall rekommenderas resursskola av barn- och ungdomspsykiatrin till barn med NPF-diagnos och det kan vara så att den kommunala skolan inte har resurser att ge barnet de anpassningar som behövs. Tyvärr finns det dock exempel på kommuner som inte har gjort tilläggsbestämmelser för att bevilja skolskjuts eller skoltaxi till resursskolor, vilket drabbar i synnerhet barnen men även hela familjerna hårt som då kanske måste köra barnen långa sträckor till skolan och alla föräldrar kanske inte har den möjligheten.
Vi anser därför att regeringen bör se över skollagen så att rätten till skolskjuts eller skoltaxi till en resursskola också innefattas i kriterierna som ger rätt till skolskjuts för att skapa likvärdighet i landet.
Mattias Eriksson Falk (SD) |
|
Julia Kronlid (SD) |
Roger Hedlund (SD) |