HC022179: Ökad efterfrågan på biodrivmedel i flyget för att skynda på klimatomställningen
2024/25:2179
av Anders Ygeman och Mattias Vepsä (båda S)
Ökad efterfrågan på biodrivmedel i flyget för att skynda på klimatomställningen
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skynda på klimatomställningen och tillkännager detta för regeringen.
Det finns flera fördelar med att använda biodrivmedel i flygplan. Biobränslen produceras från förnybara källor som träd, växter och alger. Dessa bränslen avger i allmänhet mindre fossil koldioxid när de förbränns jämfört med konventionella flygbränslen, vilket bidrar till att minska flygets klimatpåverkan. Minskningen kan vara så stor som 80 %. Biobränslen kan användas i befintliga flygplan och motorer utan att kräva stora tekniska omställningar eller nya investeringar.
Förutom klimateffekten kan en diversifiering av bränsleutbudet minska flygindustrins sårbarhet för prissvängningar och tillgänglighetsproblem i samband med fossila bränslen. Biobränslen har också potential att minska utsläpp av luftföroreningar som svaveldioxid och partiklar, vilket kan förbättra luftkvaliteten i närheten av flygplatser.
En växande biobränsleindustri kan bidra till ekonomisk utveckling och skapa arbetstillfällen i Sverige. Det är dock viktigt att notera att produktionen och användningen av biobränslen också kan ha utmaningar och begränsningar, inklusive konkurrens om markanvändning och behovet av att säkerställa att biobränslen produceras på ett hållbart och etiskt sätt för att undvika negativa konsekvenser som avskogning eller försämrad livsmedelssäkerhet.
Det naturliga sättet att öka den totala mängden biodrivmedel i flyget är att ställa krav på inblandning med konventionellt fossilt flygplansbränsle. Ett sådant infördes i Sverige 2021 och motsvarande förslag har nu arbetats fram i EU.
Redan nu skulle vi dock kunna underlätta den här utvecklingen och samtidigt minska flygets klimatpåverkan. Detta genom att krav ställs på att alla flygbiljetter som köps av offentlig sektor ska innehålla minst 50 % biodrivmedel. En tjänst som redan idag tillhandahålls av exempelvis SAS och BRA men som också skulle kunna tillhandahållas av en extern leverantör som Fly Green Fund. Offentliga flygresor skulle därmed vara med och driva fram den gröna omställningen av flyget, och över tid pressa priserna på biodrivmedel.
En övergång till biodrivmedel skulle också frigöra oss från beroendet av oljeproducerande stater och öka självförsörjningsgraden på drivmedel.
Anders Ygeman (S) |
Mattias Vepsä (S) |