HC022079: Ofrivillig barnlöshet och ytterligare IVF-försök
2024/25:2079
av Camilla Brodin och Christian Carlsson (båda KD)
Ofrivillig barnlöshet och ytterligare IVF-försök
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om undervisning om ofrivillig barnlöshet i skolan och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om nationella riktlinjer vid ofrivillig barnlöshet och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ytterligare IVF-försök och tillkännager detta för regeringen.
Det är många som i det tysta kämpar med att få barn. Men vi pratar sällan om det. Kristdemokraterna vill underlätta familjebildning genom att ge par med barnlängtan möjlighet till fler IVF-försök.
Det händer att människor som drömmer om att få bli föräldrar, av någon anledning har svårt att få barn på egen hand. Vart sjätte par i Sverige kämpar med ofrivillig barnlöshet och många behöver någon form av medicinsk hjälp för att kunna bli förälder. Ofrivillig barnlöshet kan vara svårt att prata om. Det kan lätt bli en kamp som sker i det tysta, och ibland utvecklas den till ett lidande som pågår under många år.
Det kan finnas många anledningar till att man inte kan bli gravid trots upprepade försök. Ibland hittar läkaren inte någon förklaring alls till varför man inte blir gravid som man önskar. Andra gånger kan det vara spermierna, livmodern eller äggen som är orsaken till den ofrivilliga barnlösheten. En tredje förklaring är att människor i högre utsträckning väntar med att skaffa sitt första barn, antingen för att uppfylla andra livsmål som karriär, studier och resande eller för att man helt enkelt inte har hittat den rätta för att bilda familj.
Allt fler kvinnor föder idag sitt första barn när de passerat 30 år men fertiliteten sjunker tyvärr i ganska snabb takt efter 30-årsåldern. När paret som drömmer om barn upptäcker svårigheterna så behöver de flesta vänta i ett år innan en fertilitetsutredning kan göras, och väntetiderna för behandling är tyvärr långa.
Kristdemokraterna driver en politik för familjens bästa. Vi tror på familjens och de små gemenskapernas betydelse för samhället och vi vill stärka stödet till landets barnfamiljer. Det är därför självklart för oss att också vilja stärka stödet till par som önskar få barn och försöka att motverka den ofrivilliga barnlösheten.
Skolan behöver undervisa i högstadiet och gymnasiet om ofrivillig barnlöshet och hur fertiliteten påverkas av ålder. Men för att fler som vill ska få lyckan att bli föräldrar så bör alla par också, oavsett var i landet de bor, få samma tillgång till vård och stöd. Vi behöver nationella riktlinjer vid ofrivillig barnlöshet för att motverka regionala skillnader och ojämlikheter i tillgången till IVF-behandlingar.
Kristdemokraterna föreslår nu att par som inte lyckats få ett första gemensamt barn genom de tre första behandlingarna, ska få lägga till ytterligare max tre IVF-försök till sin behandlingsplan för att få ett första gemensamt barn. Vi föreslår dessutom att man ska ges möjlighet att vända sig till en annan vårdgivare än den första.
Alla par som redan har ett gemensamt barn och som fortfarande behöver hjälp med IVF, ska därutöver erbjudas mellan ett och tre syskonförsök, oavsett var de bor i Sverige. På så sätt främjar vi patienternas valfrihet och kan öka deras chanser att få rätt vård.
Genom att öka antalet IVF-försök som erbjuds så underlättar vi familjebildning i ett läge då barnafödandet i Sverige under lång tid har fortsatt nedåt, men framförallt så ger vi fler chansen att få uppleva den stora kärlek och lycka som kommer med ett efterlängtat barn.
Camilla Brodin (KD) |
Christian Carlsson (KD) |