HC022022: Ökad transparens i tillståndsprocesser

Motion till riksdagen
2024/25:2022
av Ulrik Nilsson (M)

Ökad transparens i tillståndsprocesser


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga ökad transparens i tillståndsprocesser och tillkännager detta för regeringen.

I Sverige krävs det tillstånd för en lång rad av verksamheter, det kan vara allt från bygglov till utskänkningstillstånd eller miljötillstånd. Tillstånden kan ges av en rad olika instanser, kommuner, myndigheter eller domstolar, där domstolarna utgör den slutgiltiga instansen för beslut (beslut som på olika sätt överklagats). För den som driver en verksamhet kan de långa processtiderna ofta innebära stora kostnader i form av förseningar och uteblivna inkomster.

Det finns anledning att behandla tillståndsfrågan seriöst och det finns även goda skäl med en processordning som möjliggör överklaganden och prövning i en högre instans. Tyvärr är det dock så att det oftast är oklart vad som sker med ärendet, framförallt när det är komplicerat (oftast i de senare instanserna). Olika former av servicegarantier har föreslagits (av typen får du inte besked inom XX veckor så ges tillstånd).

När det gäller domstolsbehandling är detta troligen ett svårt system, dock borde transparensen i processen övervägas att ökas. De allra flesta näringsidkare accepterar nog att frågorna utreds innan beslut men det borde övervägas om transparensen i processen kan ökas. Misstanken att ärendet ”ligger på hög” i domstolen, och därmed kostar pengar för näringsidkaren, innebär att förtroendet minskar. En form skulle då kunna vara att senast sex månader efter det att ett ärende inkommit till domstolen skall domstolen återkomma till parten och meddela vad som skett/sker med ärendet. Samma process skulle sedan kunna upprepas var sjätte månad för att på så sätt dels öka insynen i ärendet dels om möjligt förkorta handläggningen.

Jag föreslår att man bör överväga att för ett ärende som inkommit till domstol och som inte avgjorts inom sex månader skall parterna senast efter sex månader i en skrivelse meddelas vad som förevarit i ärendet och var det ligger i beslutsordningen. Detta skulle sedan kunna upprepas sedan var sjätte månad till dess slutgiltigt avgörande kommit.

 

 

Ulrik Nilsson (M)