HC021959: Uppdatering av regelverket kring stickåret vid fastighetsförsäljning

Motion till riksdagen
2024/25:1959
av Cecilia Engström (KD)

Uppdatering av regelverket kring stickåret vid fastighetsförsäljning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna – offentligfinansiella och andra – för ett mer relevant stickår i syfte att förenkla och underlätta fastighetsöverlåtelser och tillkännager detta för regeringen.

Regelverket kring det så kallade stickåret är till för att underlätta vinstberäkningar vid fastighetsförsäljningar om inget annat relevant inköpspris finns. Stickår innebär att alla fastigheter som är köpta före stickåret, för närvarande 1952, ska anses vara förvärvade den första januari 1952. Detta infördes för att underlätta överlåtelser efter långvariga innehav då exempelvis förbättringskostnader blir svåra att beräkna. 1976 genomfördes den senaste förändringen av stickåret. Då ändrades det från år 1914 till 1952. År 2020 gjordes 133 000 fastighetsförsäljningar i Sverige. I endast 1 300 fall användes stickåret 1952. Det talar för att nuvarande stickår har blivit irrelevant.

 

Frågan har under 2000-talet varit uppe till diskussion och utredning ett flertal gånger och senast 2014 presenterades SOU 2014:68 där det föreslogs ett nytt stickår men något beslut har ännu inte tagits.

 

Det nuvarande stickåret från 1952 speglar inte längre den realitet som fastighetsmarknaden befinner sig i idag. De flesta fastigheter som säljs i Sverige har ett tydligt inköpspris att hänvisa till, och det är endast i ett fåtal fall som stickåret används. Genom att hålla fast vid ett så gammalt stickår kompliceras onödigtvis beräkningsprocessen vid de fall där det används, vilket bidrar till administrativ ineffektivitet och otydlighet i fastighetsbeskattningen. Dessutom är det viktigt att notera att det utlovade förenklingsarbetet för företag och samhället i allmänhet skulle kunna dra nytta av en uppdatering av stickåret.

 

De förslag som presenterades i SOU 2014:68 bör tas i beaktning, och en ny utredning om uppdatering av stickåret bör tillsättas om nödvändigt för att fastställa det lämpligaste året. Det är viktigt att denna uppdatering genomförs snarast för att minska den administrativa bördan för fastighetsägare och Skatteverket. Ett mer relevant stickår skulle bättre spegla dagens ekonomiska och fastighetsmässiga förutsättningar och därmed underlätta skatteberäkningar vid fastighetsförsäljningar.

 

 

 

Cecilia Engström (KD)