HC021953: Åtgärder för fler personer i arbete efter 60 år
2024/25:1953
av Margareta Cederfelt (M)
Åtgärder för fler personer i arbete efter 60 år
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om åtgärder för fler personer i arbete efter 60 år och tillkännager detta för regeringen.
Under senare år har medelåldern för uttag av pension ökat, men för en hållbar ekonomisk utveckling i Sverige behöver antalet personer som deltar i arbetsmarknaden öka ytterligare.
Pensionssystemets utformning bidrar till att intresset för att stå till arbetsmarknadens förfogande ökar. För personer födda 1997–2014 beräknas riktåldern för att gå i pension vara 70 år. Riktåldern för personer födda år 2015 eller senare beräknas till 71 år. Personer äldre än 65 år utgör 20 procent av Sveriges befolkning samtidigt är det känt att äldre som mister arbetet inte får det stöd av arbetsförmedlingen som de behöver för att finna ett nytt arbete. Ju längre en person har varit arbetslös desto svårare är det normalt att återvända till arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingens uppdrag bör inkludera att matcha personer över 60 år att finna nya arbete vid arbetslöshet.
Höjd riktålder för pension får inte innebära att äldre personer får en lägre pension, sämre socialförsäkringar och andra nackdelar på grund av att det råder fördomar mot att anställa personer över 65 år. Många personer som har blivit arbetslösa efter 55 års ålder vittnar om svårigheter att finna ett nytt arbete, likaså att de inte upplever sig få det stöd som kan förväntas av Arbetsförmedlingen för att finna ett nytt arbete.
En höjd pensionsålder kräver att se över möjligheterna att ge Af i uppdrag att utveckla sitt arbete för att personer över 65 skall kunna fortsätta vara yrkesverksamma.
Margareta Cederfelt (M) |
|