HC021875: Utbyggnad av hela E6 mellan Malmö och Helsingborg
2024/25:1875
av Cecilia Engström och Torsten Elofsson (båda KD)
Utbyggnad av hela E6 mellan Malmö och Helsingborg
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att planera utbyggnad av hela E6 mellan Malmö och Helsingborg och tillkännager detta för regeringen.
En kapacitetsutbyggnad av E6 genom Skåne är bra för hela Sverige
Trafikverket skriver själv på sin hemsida[1]: ”E6 genom Skåne är en av landets mest trafikerade motorvägar och en viktig pulsåder för både Sverige och Norge. E6 har även en viktig roll för regional arbetspendling. Trafiken har under de senaste 15 åren nästan fördubblats på delar av sträckan. Trafikflödena uppgår idag till uppemot 50 000 fordon per dygn. Störningar och stopp på sträckan är vanligt förekommande och vi har många incidenter med stora konsekvenser för framkomligheten.”
Tyvärr drar de inte slutsatsen att kapaciteten behöver byggas ut, utan de kommer istället göra satsningar på en mer intelligent väg genom s k ITS-åtgärder, dvs. satsningar på intelligenta transportsystem som innebär att man med modern teknologi kan styra, påverka och kommunicera med trafikanterna. Det ska ge en bättre övervakning av trafiksituationen för att kunna leda trafiken mer effektivt och ge snabbare information till trafikanter om trafikläget.
De åtgärder Trafikverket vidtagit hittills för att förbättra situationen, bland annat i form av omkörningsförbud på stora delar av sträckan, har snarare förvärrat än förbättrat framkomligheten.
Problemet är att de nya planerna inte löser problemet med ökande trafik där alternativa vägar inte kan ta emot den stora mängden trafik som kan ledas om.
Det är en bristande kapacitet på den fyrfiliga motorvägen som medför ökad olycksrisk med påföljande trafikstockningar. Sträckan är olycksdrabbad med dagliga trafikolyckor orsakade av stor trängsel, något som leder till långvariga stopp och störningar. Räddningstjänst och polis har larmat om ökat antal olyckor som, utöver de trafikstörningar dessa orsakar, utsätter blåljuspersonalen för fara i en riskfylld arbetsmiljö.
Trafikmängderna på E6 genom Skåne är höga, framförallt mellan Vellinge och Helsingborg, och andelen tung trafik är stor. Små störningar skapar snabbt långa köer med längre och osäkra restider samt ökad risk för kökrockar. Det är många incidenter med stora konsekvenser för framkomligheten. Med hänsyn till sin egen säkerhet kräver räddningstjänsten dessutom totalavstängning när de ska göra sitt jobb. Detta medför stora konsekvenser för framkomligheten.
Även med ambitionen att flytta över delar av person- och godstransporterna till järnvägsnätet talar flera faktorer för att trafiken på E6 kommer att öka kommande år. Dels genom en ökad inflyttning till västra Skåne, dels då den fasta Fehmarn Bält-förbindelsen tas i bruk om några år. Enligt beräkningar kommer volymen på transporterat gods genom Skåne att öka med drygt 70 procent från 126 miljoner ton 2012 till 214 miljoner ton 2040 när den fasta förbindelsen mellan Tyskland och Danmark är i bruk.
Den nuvarande kapacitetsbegränsningen påverkar såväl person- som godstransporter. Det behöver skapas en bättre transportförsörjning för näringslivet.
Bidra med bättre tillgänglighet till fler arbetsplatser och underlätta för godstrafik
Situationen försämrar transportföretagens ledtider och i slutänden även för deras kunder som helt eller delvis är beroende av precisa leveranstider. En stor del av det gods som transporteras i nord-sydlig riktning passerar sträckningen Malmö–Landskrona–Helsing-borg. En väl fungerande E6, för pendling, godstrafik, nyttotrafik och kollektivtrafik, är en viktig förutsättning för regional utveckling. En utbyggnad av E6 till tre filer i varje riktning är därför en angelägenhet inte bara för Skåne utan för hela Sverige.
Cecilia Engström (KD) |
Torsten Elofsson (KD) |
[1] https://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/trafiksakerhet/sakerhet-pa-vag/arbeten-med-teknik-i-vagtrafiken/its-atgarder-e6-genom-skane/.