HC021758: Kompetensförsörjningen i Västsverige
2024/25:1758
av Aida Birinxhiku m.fl. (S)
Kompetensförsörjningen i Västsverige
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av kompetensförsörjning för en världsledande grön industri i Västsverige och tillkännager detta för regeringen.
Sverige står inför en av de största utmaningarna i vår tid – att ställa om till ett hållbart, grönt och rättvist samhälle. Socialdemokraterna tror på en omställning som inte bara tar hänsyn till miljön, utan som också sätter människorna i centrum. Därför är det av yttersta vikt att vi säkerställer att alla regioner i vårt land är delaktiga i denna omställning. Det gäller inte minst västra Sverige i form av Västra Götalandsregionen, Halland och Värmland. Västsverige utgör en internationell förebild när det kommer till framför allt elektrifieringen inom fordonsindustrin. Nu krävs ytterligare krafttag för att Västsverige ska vara en tillväxtregion som tar ledartröjan i den gröna omställningen.
Västsverige har en rik industrihistoria och en stark arbetskraft, men den nyindustrialisering som genomförs ställer nya krav. Många företag i Västsverige genomgår en snabb utveckling och har svårt att hitta rätt kompetens till de gröna jobb som växer fram. Det är inget storstadsproblem utan gäller också i stor utsträckning företag på mindre orter. Kompetensbristen riskerar att bli ett betydande hinder för de stora investeringar som nu planeras i Västsverige.
Installatörsföretagen varnade redan för tre år sedan för att det saknades 17 500 elinstallatörer. Enligt en kartläggning från Energiföretagen kommer det att behövas 8 000 fler tekniker och ingenjörer de kommande tre åren. I toppen bland de mest efterfrågade yrkesrollerna i energibranschen finns redan i dag bland annat elkraftingenjör, data/it-ingenjör och distributionselektriker.
Tillgången till rätt kompetens är avgörande för att klara klimat- och energiomställningen och för att säkra jobben i Västsverige. Vi socialdemokrater vill se en fortsatt utbyggnad av branschskolorna och fler satsningar på vuxenutbildningen. Dessa satsningar bör utformas på ett sätt som tar hänsyn till skillnaderna i lokala och regionala förutsättningar. Därutöver krävs ytterligare satsningar på kompetensutveckling och omskolning. För att möta de nya behoven på arbetsmarknaden vill vi se utbildningsformer för kompetensutveckling under anställning.
Kompetensbristen i Västsverige och övriga landet ställer nya krav på såväl arbetsgivare som arbetstagare. Partsmodellen är central för genomförandet av en grön omställning som skapar nya jobb med bra villkor. Arbetsgivare behöver ta ett större ansvar för kompetensutveckling och arbetstagare måste ges bättre förutsättningar för att ställa om genom exempelvis omställningsstudiestödet.
Omställningsstudiestödet är avgörande för att Västsverige och resten av landet fortsatt ska ligga i framkant när det gäller teknisk utveckling, industri och innovation. Därför behöver det säkerställas att CSN (Centrala studiestödsnämnden) får de resurser som krävs för att handlägga stödet och att det finns tillräckligt många utbildningsplatser.
Samarbetet med det västsvenska näringslivet är grundläggande för att se till att de insatser som genomförs faktiskt matchar de behov som finns på arbetsmarknaden. Det förutsätter ett starkt partnerskap som kan utveckla lämpliga utbildningsinitiativ och identifiera kommande kompetensbehov inom relevanta branscher.
Aida Birinxhiku (S) |
|
Ida Ekeroth Clausson (S) |
Gunilla Svantorp (S) |
Dzenan Cisija (S) |
Jessica Rodén (S) |
Kenneth G Forslund (S) |
Mats Wiking (S) |