HC021731: Åtgärder mot personalbrist inom försvaret
2024/25:1731
av Mikael Oscarsson (KD)
Åtgärder mot personalbrist inom försvaret
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör tillsätta en utredning för att se över möjligheten att vid behov inrätta arvodestjänster inom Försvarsmakten för pensionerad militär personal och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör tillsätta en utredning för att se över om militära kompetenser ska kunna valideras vid olika offentliga anställningar och att detta ska kunna användas för att premiera försvarets attraktionskraft, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Vi kristdemokrater kan med glädje konstatera att Försvarsmakten nu äntligen befinner sig en omfattande tillväxtfas. Detta är nödvändigt utifrån det kraftigt försämrade omvärldsläget. Samtidigt står det klart att tillväxten för med sig en hel del praktiska utmaningar. Hit hör exempelvis frågan om Försvarsmakten framtida personalförsörjning, där organisationen bland annat står inför stora pensionsavgångar och en allt för låg rekryteringskraft för ny personal.
Den uppenbara och huvudsakliga lösningen för att lösa befälsbristen och pensionsavgångarna är att rekrytera ny personal. Detta är dock ingenting som sker i en handvändning då utbildning av ny och i synnerhet erfaren personal tar tid. Det finns således inga genvägar. Försvarsmakten måste därför börja titta på alternativa lösningar för att lösa den akuta personalbristen här och nu. Ett sådant alternativ skulle kunna vara att återinföra möjligheten till arvodestjänstgöring för personal med militär bakgrund. Tidigare hade Försvarsmakten en lägre pensionsålder och därmed en större personalomsättning. För att täcka de behov som då uppstod tillät systemet att tidigare militär personal kunde tjänstgöra på särskilda arvodesbefattningar när detta var motiverat utifrån behov och efterfråga. Att undersöka huruvida ett sådant system kan återinföras och tillämpas vid förtidsavgångar från Försvarsmakten bör anses ligga i personalförsörjningens intresse.
Vidare behöver åtgärder vidtas som ökar attraktionskraften till en karriär i Försvarsmakten. Omsättningen och rörelsen mellan det civila och militära arbetslivet behöver härmed premieras och underlättas ytterligare. Personer som överväger en militär karriär ska kunna veta att en utbildning och anställning i Försvarsmakten inte bara erbjuder möjligheter i det militära, utan också i samhället i stort. Den kompetens man tillskansat sig ska man också kunna ta med sig ut och applicera i det civila, trots och även om man saknar den formella kompetens som är föreskriven. I syfte att uppnå detta syfte bör en utredning tillsättas för att se över huruvida militära kompetenser kan valideras inom offentliga tjänster. Detta skulle gynna såväl Försvarsmaktens möjligheter till nyrekrytering som att täcka upp bland bristyrken i offentlig tjänst.
Mikael Oscarsson (KD) |
|