HC021699: Prioritering av kvinnors hälsa inom medicinsk forskning och vård
2024/25:1699
av Azra Muranovic m.fl. (S)
Prioritering av kvinnors hälsa inom medicinsk forskning och vård
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga ifall genusmedicin ska vara obligatoriskt vid utbildning av läkare och sjuksköterskor och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga om ökade forskningsmedel ska tillföras kvinnodominerade sjukdomar och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Historiskt sett har medicinsk forskning och kliniska studier i stor utsträckning inriktats på manliga patienter, vilket har lett till en bristande förståelse och kännedom om kvinnors hälsa och specifika hälsoproblem. Denna snedvridna fokus har resulterat i otillräcklig diagnos och behandling av kvinnosjukdomar, vilket har direkta konsekvenser för kvinnors livskvalitet och hälsa.
Kvinnors hälsa är ett område som omfattar såväl biologiska som sociala aspekter. Det är av yttersta vikt att kvinnor får den jämställda vård och de kvalitetssäkrade behandlingsalternativ som de har rätt till.
För att uppnå detta krävs en ökad medvetenhet och kompetens bland sjukvårdspersonal samt en prioritering av medicinsk forskning som rör kvinnospecifika sjukdomar.
Utbildning för läkarstudenter och sjuksköterskor bör innehålla moment som fokuserar på genusmedicin för att säkerställa att vårdpersonal har den kunskap som krävs för att bemöta kvinnors specifika hälsobehov. Genusmedicin handlar om att integrera perspektiv på kön och hälsa, vilket är avgörande för att kunna ge en mer jämlik och effektiv vård.
Utöver ovannämnda, är det avgörande att statliga forskningsmedel riktas mot studier och forskning som fokuserar på kvinnors hälsa och sjukdomar som drabbar kvinnor. Detta bör inkludera allt från reproduktiv hälsa till psykisk ohälsa och autoimmuna sjukdomar, som oftare drabbar kvinnor än män.
Genom att vidta dessa åtgärder kan vi säkerställa att kvinnors hälsa får den uppmärksamhet och prioritet den förtjänar inom såväl medicinsk forskning som vård. En jämlik och jämställd hälso- och sjukvård bidrar inte bara till en bättre livskvalitet för kvinnor, utan också till en holistiskt förbättrad folkhälsa. Vi står idag inför ett viktigt vägval för att skapa en mer rättvis och inkluderande vård för alla.
Azra Muranovic (S) |
|
Johanna Haraldsson (S) |
Carina Ödebrink (S) |