HC021660: Rätten till förskola under sjukskrivning
2024/25:1660
av Camilla Rinaldo Miller (KD)
Rätten till förskola under sjukskrivning
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa en ny paragraf i skollagen (2010:800) 8 kap som ska reglera rätten till förskola under sjukskrivning och tillkännager detta för regeringen.
Rätten till förskola finns inskrivet i skollagen (8 kap). Däremot finns det ingen paragraf som reglerar vad som händer ifall en förälder blir sjukskriven. Idag tolkar kommunerna detta olika. Ett exempel är vad som händer när en vårdnadshavare som är föräldraledig blir sjukskriven. En del kommuner tolkar det som att det är de tider barnet hade innan vårdnadshavaren blev sjukskriven som ska gälla medan andra kommuner tolkar det som att det är de arbetstider som den andre vårdnadshavaren har som ska gälla.
Det finns inte detaljreglerat i skollagen vilken skyldighet en kommun har att erbjuda förskola när en förälder är långtidssjukskriven. Huvudregeln är att barnomsorg ska erbjudas för att matcha föräldrarnas möjligheter att vara på arbete och studier, samt ”om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt”. I lagens förarbeten framgår att barn till långtidssjukskrivna kan ha rätt till en plats i förskolan genom s k egen rätt – alltså utifrån sina egna och inte förälderns behov. Med tanke på att det är reglerat att ett barn har rätt till 15 timmars förskola per vecka när en förälder är föräldraledig eller arbetslös, är det konstigt att inte också långtidssjukskrivnas barn omfattas av den regeln. Så borde vara fallet. De föräldrar som hamnar i en situation med långtidssjukskrivning kan behöva avlastning och barnet i sig ha behov av att upprätthålla sociala relationer.
Camilla Rinaldo Miller (KD) |
|