HC021554: En ändamålsenlig arbetskraftsinvandring

Motion till riksdagen
2024/25:1554
av Ingemar Kihlström (KD)

En ändamålsenlig arbetskraftsinvandring


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för en arbetskraftsinvandringspolitik som är samhällsekonomiskt hållbar och tillgodoser kommuners, regioners samt företags kompetensbehov och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att medianlön är lönegolvet för fri arbetskraftsinvandring och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en utredning av de nya reglerna för arbetskraftsinvandringen görs 3–5 år efter implementering och tillkännager detta för regeringen.

Regeringen genomför nu kristdemokraternas politik och inför ett lönegolv med referens till medianlönen för arbetskraftsinvandrare. Den första förändringen med ett lönegolv motsvarade 80 % av medianlön har implementerats och nästa steg där medianlönen utgör lönegolvet är under beredning. Med en hög strukturell arbetslöshet och en låg grad av självförsörjning bland utrikesfödda finns det inga skäl till att människor från andra världsdelar ska komma till Sverige för att arbeta som exempelvis diskare i restaurangbranschen. Det finns personer i Sverige som kan ta lediga jobb som har en lägre kvalifikationsgrad. Vi måste prioritera dem som är arbetssökande i Sverige och samtidigt hitta vägar för att säkerställa personalförsörjningen inom de bristyrken som finns. För löner över medianlönen kommer arbetskraftsinvandringen att vara fri. Det är något som vi arbetat för under flera år.

 

Det är mycket viktigt att säkra en ändamålsenlig arbetskraftsinvandring som är samhällsekonomiskt hållbar och samtidigt tillgodoser kommuners, regioners samt företags kompetensbehov. Dock saknas för tillfället de ventiler för bristyrken som är så oerhört viktiga för att säkerställa en ändamålsenlig arbetskraftsinvandring. För Kristdemokraterna är det oerhört viktigt att ventilerna skyndsamt kommer på plats så att inte regelverket för arbetskraftsinvandring blir för trubbigt och slår hårt mot exempelvis kommuner, regioner, de gröna näringarna samt övriga företag som är i behov av arbetskraft för att klara sin verksamhet.

 

Kristdemokraterna är medvetna om de farhågor som rests om att de nya regelverken skulle kunna hamna i konflikt med den svenska arbetsmarknadsmodellen. Vi kommer därför att följa denna fråga noga och se hur den nya lagen kommer att fungera. Kristdemokraterna anser att de nya reglerna för arbetskraftsinvandring kommer att behöva utredas 3-5 år efter implementering. Att få till en fungerande arbetskraftsinvandring har för oss kristdemokrater dessutom en moralisk dimension. Vi måste bekämpa kriminalitet och fusk kopplat till arbetskraftsinvandring, annars tappar den sin folkliga legitimitet. Behovet av en ny lagstiftning avseende arbetskraftsinvandring är därför brådskande. Skärpta regler och ett fungerande lönegolv är en del av detta. Men vi måste också se till att Sverige är öppet för spetskompetens och att det finns möjlighet att komma hit för att bidra inom bristyrken. Svensk arbetsmarknad behöver mer kompetens, inte mindre.

 

 

 

 

Ingemar Kihlström (KD)