HC021540: Våld och sexuella övergrepp mot barn med funktionsnedsättningar

Motion till riksdagen
2024/25:1540
av Marléne Lund Kopparklint m.fl. (M)

Våld och sexuella övergrepp mot barn med funktionsnedsättningar


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att införa kunskapshöjande åtgärder gällande våld och sexuella övergrepp mot barn med funktionsnedsättningar och tillkännager detta för regeringen.

 Våld och sexuella övergrepp mot barn är ett allvarligt samhällsproblem. Enligt stiftelsen Allmänna Barnhuset, förekommer våld och övergrepp mot barn med funktionsnedsättningar. Alltför många barn i Sverige utsätts för det för att samhällets skyddsnät brister. Det är vår skyldighet att åtgärda dessa brister så att alla barn har en möjlighet att växa upp under trygga omständigheter.

Stiftelsen Allmänna Barnhuset har genomfört en undersökning där ett nationellt representativt urval av 3 268 elever i årskurs tre på gymnasiet anonymt svarade på en enkät om sina erfarenheter av sexuella övergrepp och andra former av våld under hela deras uppväxt. Materialet samlades in mellan december 2019 och mars 2021. Studien genomfördes av forskare från Marie Cederschiöld högskola på uppdrag av Stiftelsen Allmänna Barnhuset och har finansierades av regeringen. Resultaten visar att funktionsnedsättning nästan fördubblade risken för att ha blivit mobbad, psykiskt eller fysiskt misshandlad, eller utsatt för sexuella övergrepp. Det mer än fördubblade risken att ha blivit utsatt för sexuell exploatering. Risken för sexuell exploatering mer än fördubblades för barn med funktionsnedsättning. Ungdomar med neuropsykiatriska eller psykiatriska tillstånd var särskilt utsatta.

 Barn med funktionsnedsättningar har visat sig vara extra sårbara. Därför bör kunskapen om dessa barn och deras utsatthet ökas hos yrkesverksamma och beslutsfattare inom alla samhällsområden där man möter barn.

 För att förebygga dessa problem bör åtgärder vidtas genom kunskapshöjande insatser bland de yrkesverksamma som arbetar med dessa barn. Denna utbildning bör också övervägas vara en obligatorisk del av utbildningar som riktar sig till yrken som inkluderar arbete med barn, särskilt inom sjukvården där diagnoser ställs av sjukvårdspersonal. I samband med att ett barn får en diagnosrelaterad till funktionsnedsättning, bör vårdnadshavare och skolhälsovården informeras om dessa risker som en del av den kunskapsbaserade informationen.

Kunskapshöjande åtgärder bör även riktas mot de yrkesgrupper som arbetar indirekt med barn, till exempel företag som kommunen slutit avtal med för skolskjuts, färdtjänst och liknande tjänster.

 

 

Marléne Lund Kopparklint (M)

 

Jennie Wernäng (M)

Marie-Louise Hänel Sandström (M)