HC021455: Nästa generation företagare

Motion till riksdagen
2024/25:1455
av Tobias Andersson m.fl. (SD)

Nästa generation företagare


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda nationellt mentorskapsprogram och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten till stärkt stöd till Ung företagsamhet och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten till stöd för sommarlovsföretag och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda höjd gräns för skattefrihet för ungdomars sommarjobbsföretagande och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda ett starta-eget-lån för unga vuxna och tillkännager detta för regeringen.

Unga företagare är avgörande för Sveriges ekonomiska tillväxt och innovation. I en värld där teknologisk utveckling och globalisering skapar både möjligheter och utmaningar, är det nödvändigt att ge unga entreprenörer det stöd de behöver för att lyckas. Framtidens unga företagare kommer att behöva ta hänsyn till en värld där teknologisk innovation och digitalisering är centrala. För att säkerställa att framtidens unga företagare kan blomstra och bidra till en dynamisk ekonomi kommer de behöva vara i framkant inom företagande och använda sig av nya innovativa finansieringsmodeller. Redan idag finns möjligheten för personer mellan 16 och 20 år att starta ett så kallat övningsföretag. Skolan där eleven går kan samarbeta med Ung företagsamhet (UF), eller via kommunen eller någon annan organisation som hjälper eleven att komma igång med ett sommarlovsföretag. Detta tycker vi är bra, men här finns potential för ytterligare förbättringar.

Sverige har länge varit ledande inom innovation i produkt- och tjänstesektorn, ofta tack vare unga, driftiga personer som driver småföretag till att bli stora företag trots sociala och ekonomiska risker. Vi Sverigedemokrater anser att ungt företagande är av största betydelse för samhället, satsningar som leder till att underlätta för uppstart av ungt företagande ser vi som en självklarhet.

Nationellt mentorskapsprogram 

Vi ser att förutsättningarna behöver ses över för ett nationellt mentorskapsprogram för unga företagare, inom till exempel ramarna för Almi Företagspartner som är ett svenskt statligt ägt bolag som arbetar för att främja och stödja företagande och innovation i Sverige. Almis tillvägagångssätt för att stödja företag bygger på tre huvudsakliga områden: rådgivning, lån och riskkapital. Almi kan spela en nyckelroll i detta genom att identifiera och matcha erfarna mentorer med unga entreprenörer, vilket skulle ske genom deras omfattande nätverk av företagsledare och rådgivare. För att stödja både mentorer och adepter kan Almi utveckla utbildnings- och supportstrukturer, inklusive workshops, onlinekurser och andra verktyg som främjar en effektiv mentor-adeptrelation.

Stärka stödet till Ung företagsamhet (UF)

Elever som deltagit i UF har visat sig vara mer benägna att bli chefer och egenföretagare, vilket understryker vikten av att göra programmet tillgängligt för fler. Vi föreslår att ökade statliga bidrag riktas direkt till skolor för att finansiera UF-program, vilket skulle göra det möjligt för fler skolor att erbjuda programmet och därigenom förbättra dess tillgänglighet och kvalitet. Samtidigt kan man överväga att ställa krav på skolornas huvudmän att erbjuda UF som en del av deras utbildningsutbud, vilket skulle säkerställa att alla elever får denna möjlighet. Genom att också skapa incitament för skolor att prioritera UF och främja samarbete med lokalt näringsliv kan fler elever få tillgång till de verktyg och resurser de behöver för att utveckla sina entreprenörsförmågor.

Sommarlovsföretag

Ett utökat samarbete mellan stat, kommun, UF och det privata näringslivet kan skapa bättre förutsättningar för unga att driva näringsverksamhet under sommaren. Genom att samordna resurser och stöd kan fler ungdomar få möjlighet att starta och driva sommarlovsföretag, vilket ökar intresset för entreprenörskap och ger värdefull erfarenhet i ett tidigt skede.

Höjd gräns för skattefrihet för ungdomars sommarjobbsföretagande

Att höja gränsen för skattefrihet för ungdomars sommarjobbsföretagande skulle öka lönsamheten och göra företagandet mer attraktivt. Detta kan motivera fler unga att starta egna företag och ge dem värdefull praktisk erfarenhet. Förutom att det gynna ungdomarna själva, kommer det också bidra till en starkare samhällsekonomi och ett mer dynamiskt näringsliv.             

Starta eget-lån för unga vuxna

Regeringen bör utreda möjligheten för ett statligt "starta eget-lån", liknande studielånet från CSN, som täcker grundläggande levnadskostnader det första året för att uppmuntra unga entreprenörer. Låntagare bör uppfylla kriterier som en genomtänkt affärsplan och relevant utbildning. Ett sådant lån kan ge nyutexaminerade möjlighet att praktiskt tillämpa sina kunskaper i verkliga företag, vilket ger värdefull erfarenhet och fördjupad kunskap i företagande.

 

 

 

Tobias Andersson (SD)

 

Johnny Svedin (SD)

Eric Palmqvist (SD)

Jessica Stegrud (SD)

Josef Fransson (SD)

Mattias Bäckström Johansson (SD)